Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Přesněji vítězku, protože laureátkou prestižní ceny tohoto blogu za mimořádný přínos českému právu se nečekaně stala Silvie Štěpánová, asistentka soudce Krajského soudu v Brně. Bránící se demokracie musí počkat, výkon této výtečné osoby prostě nelze neocenit.

Poslyšte justiční příběh, který není po stránce procesní nijak složitý, ale to, co oceněná oslice předvedla, je jedinečné:

Žalobce, podnikatel v oboru spedičních služeb, zaplatil v polovině r. 2008 žalované, provozovateli kamionové přepravy, omylem jednu fakturu dvakrát, a protože žalovaná, ač vyzvána, se k vrácení peněz neměla, podal na ni koncem toho roku k brněnskému krajskému soudu žalobu o vydání bezdůvodného obohacení. Rozhodně žádný hard case, naopak typická žiletka.

Proti vydanému platebnímu rozkazu podala žalovaná odpor, v němž uvedla, že platbu neobdržela. Půltřetího roku byl soud nečinný, a poté žalobci zaslal zmíněnou asistentkou Silvií koncipovanou výzvu, ve které jej pod sankcí ztráty sporu vyzval, aby svou žalobu doplnil o řadu dokonale irelevantních údajů o oné duplicitně uhrazené transakci. Být předmětem sporu ukradené kolo, s nemenší mírou logiky by mohl soud po žalobci požadovat, aby doložil své maturitní vysvědčení.

Asistentka Štěpánová je jistě dosud mladá, a tak jí přejeme, ať tento Osel není v její kariéře posledním: nepochybujeme, že osobám schopným prokázat takovou míru pitomosti jako ona skýtá české soudnictví neobyčejné možnosti karierního růstu. K ceně, spojené s právem nosit oslí uši ve tvaru paragrafu, samozřejmě srdečně blahopřejeme!

Komentáře   

0 # Anonymní 2012-01-22 09:26
Tohle sice je na osla měsíce, ale spíš pro mnohem vyšší šarži, než je asistenka soudu. Takhle to totiž zákonitě muselo dopadnout od té chvíle, co ministr Pospíšil začal razit teorii, že soudci se mají zabývat jen "velikými spory" a ostatní mají dělat vyšší soudní úředníci a asistenti. Souvisí samozřejmě s mediálně velmi příznivě hodnocenou "uživatelskou příjemností soudního řízení." Výsledkem je vyvinutí "standartního formuláře", který byl VSÚ a AS představen na školení... Pokud AS trvá na tom, že tohle všechno potřebuje vědět, tak neměl být vydán PR (§ 172 osř ...vyplývá-li uplatněné právo ze skutečností uvedených žalobcem.)Jenže kdo by četl žalobu a řešil, rozdíl mezi BO a sporem např. z kupní smlouvy, když je slušná možnost, že se nepodá odpor, nebo teď zmešká lhůta. Taková spravedlnost bez práce (viz naše dřívější disputace o rozvoji fikce). Jinak jde o cenu dělenou, neboť tenhle standartní formulář chodí od soudů už asi rok a půl. Navrhuji zařadit pod heslo Soud jako zúčtovací středisko. J. Janečka

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)