Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Ptáte-li se, proč k probíhající skandalisační kampani nic nepíši, odpovídám, že vše podstatné už za mě napsal kolega-blogger Dušan Streit.

Dodám proto jen tolik, že tato kampaň se může snadno obrátit proti jejím osnovatelům, protože nelze donekonečna opakovat, jak je námitka podjatosti nechutná, aniž by se čtenářům sdělilo, o čem vlastně byla a jaká fakta o dosavadním fungování znaleckého průmyslu byla soudu v jejím rámci předložena.

V dnešních papírových Lidových novinách vychází další baterie denunciačních článků. Pobavila mne v nich myšlenka jistého emeritního advokátně-kamerálního bafuňáře, že měl Petr Kočí, který je sám židovského původu, obhajobu odmítnout. Proboha, proč? Smí snad Žid vypracovat na extremisty nezaujatý posudek, ale obhajovat je nesmí?

Nadto mám za zcela správné, že se klienti tuto informaci ani ode mě, ani od Petra Kočího nedozvěděli. Rasové předsudky totiž pokládám za závažnou poruchu úsudku a ani v nejmenším je nemíním podporovat: důležité je, jaký kdo je a ne zda je Žid, Rom, černoch nebo čistokrevný ušlechtilý příslušník nordického plemene, jakého si můžeme prohlédnout na nejrůznějších rasisticky orientovaných webech. To je něco, na čem trvám a z čeho neslevím, stejně jako neslevím z požadavku, že v demokratické zemi nesmí být kriminalisován politický projev.

V námitce podjatosti se neřeší, jak většině nadměrně emočně a nedostatečně intelektově disponovaných pozorovatelů patrně ušlo, jakási domnělá vada rasy, nýbrž trauma, které lze u nemalé části židovské populace objektivně pozorovat a které je naprosto přirozené: zkusme si představit, jak by dnes vnímali Češi Němce, kdyby v poslední válce nebylo zavražděno necelých pět, ale přes devadesát procent Čechů!

Byl bych velmi nerad, kdyby se za tím, jak mediální mainstream okolo námitky podjatosti vyvádí, ve skutečnosti skrýval jiný motiv: snaha zastrašit a ostrakisovat každého, kdo bude mít tu troufalost postavit se státu do cesty v jeho tažení proti základním demokratickým svobodám.

Komentáře   

0 # Anonymní 2012-01-11 13:25
Pane Pecino, chci Vám poděkovat za Váš web a hlavně za Vaše články, jsou velmi přínosné. Co se týká výše zmíněné kauzy, jsem přístupem médií konsternován a nejen přístupem médií, například to, co vypustil z úst pan Rychetský, to už hraničí s koncem demokracie, jak takové hovado může zastávat pozici předsedy Ústavního soudu? Jinak nejsem zastáncem L.Šlégrové, spíše přesně naopak, ona i ostatní členové DSSS mě dokáží maximálně pobavit svojí hloupostí, nicméně to neznamená, že jim můžeme upírat právo na svůj názor a svobodu projevu. Držím palce ve Vaší publikační činnosti, je dobře, že ne každý je členem stáda, které si přečte nesmysl na idnes.cz a bezmezně mu věří bez toho, aby si pročetl i ostatní zdroje. Váš web výrazně pomáhá k informovanosti o některých kauzách a to je ZATRACENĚ DOBŘE. Zdraví a děkuje Jakub
0 # Anonymní 2012-01-11 14:25
už zase platí, že advokát je součástí obžaloby..
0 # Tomáš Pecina 2012-01-11 14:42
Úplně nejvíc pobavila zřejmě Tydlitátová:

K rozpoznání spravedlnosti člověk nemusí být právníkem. Také jsem také nějakou dobu působila jako soudní znalkyně. Dokonce i na mne se pokoušel obhájce vytáhnout podobný argument, ale soudce jen netrpělivě zatřepal rukou, a tím bylo vše vyřízené, ani jsem tomu nevěnovala pozornost.
0 # Anonymní 2012-01-11 17:51
Jakých 5 % Čechů? Podle nejnovějších odhadů zyhynulo v cz-zemích mezi 17. 09. 1938 (oficiální vstup ČSR do války) a 08. 05. 1945 133 tisíc lidí VČETNĚ cikánů, židů jiné než československé národnosti, bet padlých sudetských Němců v německých ozbrojených silách, bez Čechů z odstoupených území padlých ve Wehrmachtu. To je tak 1,3 % veškerého obyvatelstva cz-zemí.

Tomáš Krystlík
0 # Anonymní 2012-01-11 18:50
A pan Krystlík mě už předběhl, těch 5 procent mě trklo hned taky. Jenom doplním, že z oněch 133.000 bylo cca 80.000 Židů a 6.000 Cikánů a jsou tam započátáni i Češi, co přišli o život při spojeneckých bombardováních. L. Beer (za přesná čísla z hlavy teď neručím, ale tuším, že to tak je, dá se zpětně zkontrolovat)
0 # Tomáš Pecina 2012-01-11 19:25
Podle vás není 1,3 % méně než 5 %?
0 # Anonymní 2012-01-11 19:56
Ano, 1,3 % je méně než pět, vážený pane Pecino! Na druhou stranu největší ztráty ve WW II mělo Polsko, cca 24 % veškerého obyvatelstva. Takže i druhá hranice intervalu je přehnaná.

Tomáš Krystlík
0 # Leon Kreutzfeld 2012-01-11 20:04
Vp. Krystlik, nejvetsi ztraty z evropskych narodu meli Zide, pres dve tretiny. Tech 80-90%, to by mohl byt podil Zidu zavrazdenych ve stredni a vychodni Evrope. Od toho se pak odviji to trauma, ktere by znalec mohl mit.
0 # Tomáš Pecina 2012-01-11 21:06
Sorry, pánové, ale inteligentní čtenář dávno nahlédl, že jsem svá čísla uvedl toliko per illustrationem své these, ne jako historiografické tvrzení.
0 # Anonymní 2012-01-11 22:41
Chtěl jsem k tomu taky něco napsat ale v podstatě to už pěkně shrnul Jakub

Dale Cooper
0 # Anonymní 2012-01-11 22:53
I ilustrační údaje musejí být akceúptovatelné, vážený pane Pecino!

Tomáš Krystlík
---
0 # Anonymní 2012-01-11 22:57
Vážený pane Kreuzfelde,

dokonalejší šoa než na židech (mimochodem, nemůžete zde použít termín národ, protože všichni se k židovskému národu nehlásili a navíc holocaust byl na základě rasovém, nikoliv národním) bylo na cikánech.

Tomáš Krystlík
---
0 # Anonymní 2012-01-11 23:29
Doufám, že se tato kampaň obratí proti jejím osnovatelům. Kež k tomu doba uzrála... Každopadně když vidím ten kondenzovany patos v Molkově příspevku (či jinde), nemůžu se zbavit podezření, že autor chápe svět dualisticky - rozdělený na dobro a zlo. V takovém případě, jestliže existuje alespoň domělá vazba na "Zlo", pak není problém se pohoršovat nebo odsoudit názor či osobou bez znalosti kontextu. Konec konců hádám, že toto je vlastně jádro politické korektnosti a pravdolásky, přičemž vedlejším (a lákavým) efektem bývá dobrá kariéra. I když mám pochynosti, že doba opravdu uzrála na posun lepším směrem v těchto věcech, přesto držím palce! Tady přeci jde o mnohem víc než o nějakou "osumnáctku".

JV
0 # Anonymní 2013-01-04 11:15
Pobavila mne v nich myšlenka jistého emeritního advokátně-kamerálního bafuňáře, že měl Petr Kočí, který je sám židovského původu, obhajobu odmítnout. Proboha, proč? Smí snad Žid vypracovat na extremisty nezaujatý posudek, ale obhajovat je nesmí?

Nadto mám za zcela správné, že se klienti tuto informaci ani ode mě, ani od Petra Kočího nedozvěděli.
-----------------------------------------
nedozvedeli se to, protoze se to od vas nemohli dozvedet. neni zid. a ano, vykrik proboha proc doklada, ze nemuzete byt tvurcem rasy zid.
ale jinak pekny pokus si zahrat na tyto veci. ptateli se. zajimava prace.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)