Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Před Městským soudem v Brně stanul včera Ivo Svoboda, přední znalec v oboru závadového diskursu, a poskytl více než hodinovou výpověď ohledně toho, co společensky škodlivého zjistil na tričku jednoho z účastníků loňské prvomájové demonstrace v tomto městě (znalecký posudek – bez obrazové části).

Na taková hlavní líčení by se, myslím, měly prodávat vstupenky, protože, odhlédneme-li od nulové odborné hodnoty, Svobodův výslech (mp3) je pro kohokoli v problematice aspoň rudimentárně orientovaného zážitkem srovnatelným s tím, co staršímu a méně intelektuálně náročnému publiku poskytne sledování televisních silvestrů s Vladimírem Menšíkem: ten člověk má opravdu nevšední talent bavit druhé!

Od samolibého tonu úvodního exposé Svoboda přešel do útočnější polohy poté, co seznal, že obhajoba si na rozdíl od něj zjistila fakta a je schopna prokázat, že tvrzení jeho znaleckého posudku týkající se historie jsou pouhými produkty autorova přacího myšlení, a zakončil v témbru téměř uraženém, stěžuje si, jak mu, jedinému skutečnému odborníku v zemi, všichni ubližují a ostouzejí jej. Na závěr pak odmítl své vystoupení soudu vyúčtovat; pokud tak dodatečně učiní, přimlouval bych se, aby mu soud vyplatil vedle svědečného i zvláštní umělecký honorář, tzv. kabaretné.

Čistě věcně, ačkoli Otto Straßer nebyl žádný svatoušek, rozhodně se nedopustil jakýchkoli zločinů, pro které by přihlášení se k jeho odkazu mohlo být posuzováno jako podpora nacismu (nacistu by těžko po dobu pěti let hostilo demokratické Československo, které mu přes projevy nelibosti z německých oficiálních míst dovolovalo vyvíjet z Prahy činnost proti hitlerovskému režimu). Podobně, pokud by se znalec obtěžoval, snadno by zjistil, že jím posuzovaný symbol (zobrazen v záhlaví tohoto článku) na seznamu Spolkového úřadu pro ochranu ústavy jednoduše není. A co je zásadní problém tohoto trestního stíhání, vzít si na sebe tričko, na kterém je vyveden symbol, jehož význam je znám toliko zasvěceným, nemůže být projevem sympathií podle § 404 TrZ/2009, protože tu chybí publikum, na něž by tričko mohlo vykonat svůj zhoubný vliv.

Aniž bych chtěl předjímat další taktiku obhajoby, podotknu pouze, že Svobodou předestřená a explikovaná theorie závadového diskursu znamená, že aby orgány činné v trestním řízení obešly ústavně zakotvený zákaz trestat za názor, vytvořily doktrinu ztrestnění (nebo, jak by asi řekl Guy Peters, extremistické transsubstanciace). Ta je založena na presumpci, že trestným je každý symbol, který je používán extremistou, a tedy ve chvíli, kdy osoby zastávající určitý vládě nepříjemný myšlenkový směr začnou používat symbol nový, byť jím byl třeba bílý puntík v černém poli, stává se tento ipso facto symbolem extremistického hnutí, čímž dojde – pouhým faktem, že tento symbol je extremistou prvně presentován navenek – k jeho ztrestnění. Podle představy soudů je vše v pořádku, protože extremista není už trestán za názor, nýbrž za podporu a propagaci vhodného a dostatečně ohavného hnutí (jako např. Národní odpor), se kterým soudní znalec puntík kreativně spojí. Samotné bílé puntíky tím zůstanou nedotčeny: dokud je neobleče extremista, nejde o závadový diskurs a jejich nošení je beztrestné.

Mít takového Svobodu komunisté, okamžitě by měli vyřešen problém, co s máničkami: stačilo by prohlásit, že dlouhé vlasy podporují některé zakázané hnutí, a mohlo se zatýkat. Fakt jsem si nemyslel, že budu jednou dojatě vzpomínat na doby socialistické zákonnosti!

Ale nebudu už zdržovat planými řečmi a popřeji čtenářům příjemný a nerušený poslech. Ve vedlejších rolích vystupují soudce Městského soudu v Brně Michal Kabelík a známý antisemita a advokát, který nechce chápat, že obhajoba je součástí obžaloby, Petr Kočí.

Aktualisováno.
Zpráva iDnes.

Komentáře   

0 # Anonymní 2012-01-12 13:48
Poněkud mne překvapilo, že znalecký posudek má číslo 57/2012 (!!!) a byl vyhotoven 2.1.2012. To jako stačil za dva dny vyhotovit 57 znaleckých posudků???
0 # Leon Kreutzfeld 2012-01-12 19:56
Zajimava skupinova debata o interpretaci politickeho smerovani nejakeho Strassera. Tu by si mel povinne poslechnout kazdy cesky danovy poplatnik. Mozna jen jednu drobnou pripominku bych v kontextu Foucaultovy methody diskursivni analysy mel - nemelo by se zapominat, ze Strasser znamena cesky “uličník”. I to by mohlo byt dulezite. U lidi tohoto druhu vetsinou plati, ze jeden je za 19, druhy bez dvou za 21.
0 # Tomáš Pecina 2012-01-12 20:05
Vp. Kreutzfeld právě názorně předvedl, co to znamená zástupný symbol: znalce Svobodu by ovšem neoklamal, ten by aplikoval methodu diskursivní analysy a vp. K. půjde za peníze vp. daňových poplatníků na převýchovu.

Nechci vás strašit, vp. Kreutzfeld, ale myslím, že pankrácké veřeje právě slastně zavrzaly…
0 # Anonymní 2012-01-12 21:57
Nechápu ,proč se pan Svoboda zahazuje v oboru, kde jeho práci všichni akorát dehonestují. Jeho výslech prokázal, že je to nadaný bavič a měl by se ucházet o post estrádního umělce. Jeho výroky o prstýncích z kvalitní oceli za 20 korun od vietnamců, vzájemné komunikaci pomocí obnažených těl a spousta dalších perel se myslím nesmazatelně zapíší do zlatého fondu české justiční demence
0 # Leon Kreutzfeld 2012-01-12 22:01
Ja jsem sveho druhu zbabelec vp. Pecina. Prezil jsem nekolik rezimu a naucil se. Jen se obcas nedokazu udrzet.
0 # Tomáš Pecina 2012-01-13 01:09
Mně chvílemi Svoboda připadal jako Jakeš na Červeném Hrádku. Být na místě soudce, tak po takovém extempore velmi zpozorním.
0 # Jimmy Hayek 2012-01-13 01:41
Pan Svoboda by si měl nastudovat rozdíl mezi metodologií a metodou.
0 # Yamato-san 2012-01-13 01:47
Tomáši, to jste myslím docela urazil...Jakeše! Tohle je znalec? Z fleku vám ho zahraju!

Jenže ono to vlastně není až zas tak vtipné...
0 # Anonymní 2012-01-15 13:57
Doufám ,že to není jen můj pocit a je to jasné každému co je Pan Svoboda zač i přes dva tituly ( soud udělal dobře, nechal mluvit... ) Zvukový záznam je excelentní materiál pro youtube. Jen vystříhat perly. Už začínám chápat "potírání opozice" Nejde o pravdu jde o kriminalizaci a za každou cenu musí osoba skončit v osudu znalce ( to bude novodobá fronta na banány) . Pověřený znalec číslo 1. odmítl zadaný úkol umlčení opozice. Jeho ukončení služeb pro systém s logickým ohledem na svůj mladý věk a postupnému zprůhlednění zakázky .Odmítl finanční pokušení a v nejlepším se odstřihnul . Systém musel použít osobu záložní číslo 2. ,bohužel absolutně neschopnou pro takové procesy ( je jen otázkou času kdy ho poveřený advokát rozmetá ) . Jsem zvědav ,jak dopadne boj v případě použití tohoto dvojtitulovaného bezpáteřního " odborníka" proti obviněné ženě morálních kvalit za kterou lidé a zachránění pejskové stojí . William Wallace
0 # Anonymní 2012-01-19 00:28
Musím konstatovat, že mám mezeru ve vzdělání. Znalecká specializace "společenská závadnost textů a zástupné symboly" mně v jednom okamihu (než se mi načetlo celé pédéefko, navíc z ne zcela vážného externího odkazu) přišla natolik ulítlá, že jsem to chvilkově pokládal za recesi. Teď už jsem jenom smutný jak z té mezery ve vzdělání, tak z následujících stránek posudku.
0 # Anonymní 2014-03-14 15:33
Zdraví,
nyní jsem byl odsouzen k podmínce za proppagaci nacismu, díky znaleckému posudku mého eshopu Ivo Svobodou. tento člověk je naprosto nekompetentní osobou co koli znalcovat. Jsem prodejcem military celého světa, odznaků, medailí atd.. a to včetně nacistického německa. Na svém eshopu mám uveřejněny veškéré právní věci, které jsou pro tento prodej potřeba. Bohužel jsem napsal v době, kdy jsem ještě tento eshop neměl v jedné diskuzi tuto větu a byla napsána stejně jako nyní v uvozovkách " Dokud v této republice nebudou hořet vládní budovy, pak se nic nezmění" Nikdy jsem neurážel nebo jinak nepoškozoval jinou osobu s jakímkoli naboženským vyznáním. Bohužel tento geniální ne-znalec Ivo Svoboda označil mé zboží, že se vážeje až na malé vyjímky k jednotkám SS a NSDAP, což je naprostá hloupost, jelikož převážná část Německých odznaků až na malé vyjímky je určená naprosto legitimní německé armádě Wehrmacht. Dnes mi přišel z čistého nebe po 9 měsících vyšetřování rozsudek vinen a odsouzen podmínkou na 1 rok na dva roky. Podotým, že jsem nikdy v žádné skupině nových nacistu nebyl, nikdy jsem žádného nového ani starého nacistu nepotkal a nikdy jsem nezvedl pravou ruku k hajlování. Co je na to zabavné, že mě obvinila a nechala odsoudit státní zástupkyně Jindra Janáčová, která před rokem 89 stejně dobře sloužila i pro bolševickou stranu, tudíž zločineckou, tak od cinkání klíči, jsme se dostali k tomu, že nás odsuzuje bolševik
0 # Hanadix Pepe 2014-05-18 12:51
před 3 dny jsem vyhrál soud u kterého se účasnil i tento neznalec histerockých věcí. Tento neznalec měl 45 minutovej proslovov ze kterého nebylo rozumět takřka ničemu, kde mimo dalších hloupostí které tam řekl, tak řekl toto, sběratelé, mezea jsou skupina lidí, které jsou nějak frustrovaní sbírku používají jako fetiš, dále prohlásil že nedělá posudky na objednávku, ale v zápětí řekl, že vypracoval posudek na základě otázek, které dostal od policie??
Neznám tohoto člověka více nežli z posudku, který vypracoval na mě, ale i to mi stačilo na to poznat, že Ivo Svoboda je nemocný člověk, který žije uzavřený v nějakém světě, ve kterém dominuje naprostá neznalost a nenávist!
Pokud se mám vyjádřit k jeho posudku, kdy označuje všechny sběratele, tedy i muzea, která jsou i státem dotována za frustrované fetišisty, tak nevím jak by posuzoval tento znalec např. galerie, muzea a zámky, které shromažďují sbírky toho, nebo toho umění, nebo sběratelských předmětů ve Světě , nebo u nás organizací FETIŠISTŮ financované státem. To se týká i církví, které mají ve svém mobiliáři relikvie svatých, tedy vzorky krve,kůže, kostí v relikviích, které ukazují v kostelech, takže i církev SVATÁ je dle posudku pana soudního znalce církví FETIŠISTŮ !!!! No to je dost silná káva a možná by se o tomto posudku měla CÍRKEV SVATÁ ve Vatikánu dozvědět a tohoto soudního znalce možná žalovat !!! Dobře pominu umělecké předměty .... sběratelství artefaktů se svastikou může být trošku divné, ale je to historie a sběratelé existují a budou existovat, užívá se to k filmovým účelům a KWH apod.
Zajímalo by mne jestli by PAN soudní znalec vyhodnotil , jako FETIŠISMUS sběr předmětů týkající se HOLOKAUSTU a Světová muzea, která tyto artefakty schraňuje, rozšiřuje své sbírky ,,,, Označil, jako FETIŠTISTICKÉ , tedy degradujícím smyslem slova a významu, tak jako by stejně označil i malé sběratele tímto hanlivým výrazem, kteří si pořizují věci do svých sbírek .... to by byla tedy odvaha, kdyby to PAN SOUDNÍ ZNALEC TVRDIL
0 # Hanadix Pepe 2014-05-18 12:56
Každopádně jsem rád, že moudrost porazila blbost a soud jsem vyhrál!
0 # Hanadix Pepe 2014-05-18 13:05
Každopádně pan Svoboda je nebezpečný člověk, jelikož má moc, rozhodoval o lidech ve věcěch, o kterých by mělo být rozhodováno daným zákonem, tím pak se nejedná o svobodu vědomí, kterou máme danou listinou svobod, ale o zvuli jedince a to bez ohledu na znalosti, jelikož veřejně zde prohlašuji, že Ivo Svoboda v mém případě vytvořil posudek k věcem ke kterým nemá naprosto žádné znalosti a jsem kdykoli to dokázat!
Pokud je tedy zákon nahrazován Ivo Svobodou a jeho naprosto bezceným posudkem, který nemá naprosto žádnou jak historickou, tak znaleckou hodnotu, pak se nejedná o svobodu vědomi. Policie by měla urychleně přestat využívat služeb toho jako znalce, osobně si něpřeji, aby za mé peníze byl tento člověk placený. Pokud se má někdo vyjádřit ke sběratelství, pak to musí být člověk, který sběratelem je a ví pak o čem píše.
0 # Tomáš Pecina 2014-05-18 13:27
K úspěšnému soudu blahopřeji, nicméně ohledně Ivoše Svalovce se mýlíte: je tak hloupý, že obviněným efektivně pomáhá.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)