Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Jak známo, vláda vyslala na Slovensko třicet armádních lékařů, kteří pomohli slovenské vládě zlomit odpor stávkujících lékařů. Formálně se tak stalo podle ustanovení čl. 43 odst. 5 písm. b) Ústavy, tedy pod fikcí vojenského cvičení. V takovém případě je povinností vlády parlament toliko neprodleně notifikovat, přičemž kterákoli komora může absolutní většinou svých členů takové rozhodnutí vetovat (odst. 6).

Nedivím se Milanu Štěchovi, že má k takovému postupu výhrady a hodlá iniciovat u Ústavního soudu kompetenční spor podle čl. 87 odst. 1 písm. k) Ústavy. Bohužel, zvlášť v posledních letech je ústava v této zemi chápána nikoli jako základní zákon země, ale jako challenge, překážka, kterou postačí pokud možno co nejnápaditěji obejít, na čemž svorně participuje pravice, levice i samotný Ústavní soud.

Ale můžeme být rádi, příště by také mohl být výjezd – nebo příjezd – stávkokazů traktován jako turistický zájezd, a k němu není souhlas parlamentu potřeba vůbec.

Komentáře   

0 # Anonymní 2011-12-07 20:02
V tomto pripade jste uplne vedle - slovensti lekari nestavkovali... Vypovedeli pracovni smlouvy, coz je neco uplne jineho, jedna se o supermoderni neoliberalni novinku - kdyz se mi nelibi podminky, nebudu prece stavkovat jako nejaky levicovy (fuj) odborar, ne, ja muzu cely narod neloajalne vydirat - jsem prece lepsi nez "oni". Aneb internacionalni hyperburzoazie, ktera neciti zadny sentiment vuci narodu... Nejake vlastenectvi?! Pche! Svetovy kapital!!!
0 # Národní myšlenka 2011-12-09 15:08
Slovenské lékaře v tomto ohledu vezmi čert... a nebo všichni četri.
Podstata je skutečně v tom, že tímto postupem lze zlegalisovat okkupaci třetího státu a/nebo naší vlasti. Zkrátka - půjde o dlouhodobé cvičení. Thema nácviku: okkupace nepřizpůsobivého území a jeho ovládnutí.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)