Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Zjistit si informace v Národním archivu, v němž je deponována lístková kartotheka bývalých členů Komunistické strany Československa, není zcela bez risika. Jeden se při tom dopustí přestupku, ani neví jak.

Tentokrát jsem sice (doufám!) unikl, ale jen o vlásek; nepochybuji, že příště budu dopaden a moje nekalé archivnické rejdy neujdou spravedlivému potrestání.

Komentáře   

0 # Tomáš Marný 2011-12-23 14:07
Chyba! Měl jste to promlčení namítat až v opravném prostředku. Teď se už nikdy nedozvíme, v čem přesně spatřuje orgán "neoprávněnost" v dotazu na Národní archiv. :-(
0 # Tomáš Marný 2011-12-23 14:12
Jinak historka je to samozřejmě k popukání. Právě dnes jsem kupoval poslední vánoční dárek - prehistorické vydání Haškových humoristických povídek. Pochybuji, že by se tam našel vtipnější příběh o blbosti úředního šimla.
Ale jak říkal Oslík ve Shrekovi, where's a will, there's a way. A tady jistě bylo hodně vůle.
Přestupkové řízení je mi cizí - jaký má přestupce přístup do přestupkového spisu? Dá se nahlédnout a podívat se, kdo byl oznamovatel? Možná by to bylo zajímavé jméno. Možná by to prozradilo více o komunistickém smýšlení než rudá knížka.
0 # Anonymní 2011-12-23 15:00
No já nevím, školy nemám, ale co jim brání projednat to před tím 14.1.2012, to ještě stihnou, ne?
0 # Tomáš Pecina 2011-12-23 18:33
Nahlédnout mohu kdykoli, jen si nejsem jist, zda mě to zajímá.
0 # Tomáš Pecina 2011-12-23 19:02
Napadá mě možnost, že to poslala Galková na hlavičce OSZ-P1, a v takovém případě bych ji mohl ještě hezky podusit. Možná tedy zajdu…
0 # Anonymní 2011-12-24 21:19
jistá Zdeňka Galková už je slavná:
cs.wikiquote.org/wiki/Revizionismus
0 # Martin Palenda 2011-12-27 18:52
Nemám slov, Váš klid bych chtěl mít a mám pocit že obviněný jste takže nahlédnout bych se každopádně zašel. Hlavně je zajímavé jak se k té informaci dostala.
0 # cnemo 2011-12-28 13:04
Takže hlava 22:) To jsou zoufalé pokusy, zdá se, že jste je zatlačil do defenzívy.

Mimochodem, Vaši snahy o objasnění komunistické minulosti soudců si velmi vážím, ale podle mne to není to pravé. Myslím, že bylo tehdy zcela jedno, zda soudce byl či nebyl člen. Musel držet s režimem v každém případě. Myslím, že by bylo daleko cenější shromážďovat dokumenty skutečných politických rozsudků dnes aktivních soudců. To by mělo daleko větší váhu, protože posuzovat lidské chování podle členství či nečlenství v jakési organizaci není zrovna moudré.
0 # Tomáš Pecina 2011-12-28 14:03
Politických rozsudků byl jen zlomek, a pověřovali se s nimi stále ti samí soudci. Odstranění cca 40 nejhorších požadovaly na počátku 90. let občanské komise, vesměs bezvýsledně.

Ale nebojte se, bude legrace, třeba až při projednání odvolání ve věci Vondrák-Dupová předloží obhajoba rozsudek za položení věnce u Palachova hrobu ve Všetatech: to bude překvapení, kdo byl tehdy předsedou senátu!
0 # cnemo 2011-12-28 17:32
>třeba až při projednání odvolání ve věci Vondrák-Dupová předloží obhajoba rozsudek za položení věnce u Palachova hrobu ve Všetatech: to bude překvapení, kdo byl tehdy předsedou senátu!

Tak na tohle se opravdu těším:) Politické procesy opravdu nemusím, ať jsou vedeny proti komukoli.

>Odstranění cca 40 nejhorších požadovaly na počátku 90. let občanské komise, vesměs bezvýsledně.

Jenže dnes je jiná situace. Tehdy se valily dějiny, dnes jen hnijí stojaté vody. Pokud se toho bude dát použít proti soudcům, kdejaký obžalovaný to využíje a tak by jim to mohlo zkomplikovat fungování obecně.
0 # Anonymní 2011-12-30 10:13
to cmeno:
máte snad pocit, že máme fungující justici a že by se něco stalo, kdyby museli přestat soudit všichni soudci? Je to naopak jediné možné řešení. Přínos pana Peciny je velmi zásadní, protože donutil MSp zveřejnit seznam soudců s komunistickou minulostí (evidentně ve snaze raději zkousnout tuto hořkou pilulku než čelit námitkám podjatosti nikoliv pro samotné členství, ale pro jeho zapírání - tedy nepoctivost soudce - v konkrétních kauzách). Zveřejnění seznamu má zejména historickou hodnotu, protože ukazuje, na jak vratkých základech justice stojí a spolu s dalším nedostatkem, tj. monopolizace výchovy a jmenování nových soudců opět soudy a MSp (o takřka dědičném mandátu nemluvě), jak neschopná je změny zevnitř. Řekl bych, že neexistuje srovnání, kdy ve společnosti, která o sobě tvrdí, že je právním státem, by justice jako celek byla vystavena srovnatelnému, dnes už ani neskrývanému opovržení a posměchu. A co na to soudci? Skrývají svá bydliště, skrývají své tváře, drží basu, evidentně jim nevadí být považováni za hnojiště společnosti... A to jen pro sice slušný, ale zase nijak závratný jidášský groš. Jestli jsou mezi nimi nějací, kteří snad mají pocit, že jsou jiní, tak je není vidět. Pokud jsou tedy i ti relativně lepší ochotní tolerovat ve svém středu zjevné darebáky, mají i svůj díl odpovědnosti. Politici si tenhle spolek "Kam vítr tam plášť" pěstují jako svoji linii poslední obrany, až dojde k nějaké "změně". A ono dojde. Myslet si, že jakýkoliv řád je věčný je společným omylem všech, co se kdy dostali k moci. V tomto konkrétním případě je ale i zásadním omylem, že tato bezpáteřní justice bude chránit bývalé pány bez moci. Takže závěr je, po převratu nechat tuhle chásku ještě tři roky soudit. Není lepších poskoků k odvedení "špinavé práce". Heslo nejsme jako oni se holt neosvědčilo. Tohle je ovšem čistě pragmatická úvaha, nikoliv program. Jiří Janečka
0 # Tomáš Marný 2012-01-05 13:35
Tak co? Byl jste se podívat? A udala Vás ta osoba, o níž si to myslím?
0 # Tomáš Pecina 2012-01-05 13:42
Ne, a nemám to ani v úmyslu. Mám na práci důležitější věci.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)