Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Jsou žaloby, nad kterými se rozum v rozpacích zastavuje: příkladmo tato autorskoprávní na neoprávněné užití sloganu A co děti? Mají si kde hrát? v předvolební kampani Strany zelených.

Dle stejné – šílené – logiky bude muset zaplatit každý, kdo nazve některou méně sofistikovanou osobu ženského pohlaví ochechulí negramotnou scenaristovi onoho starého ruského filmu, kde byla tato apelace, pokud je mi známo, užita prvně (přičemž je otázka, zda nejde o pouhou licenci autorů dubbingu).

Bezpečné jsou pouze slogany, k nimž majetková autorská práva zanikla, a tak mi nezbyde než nazvat žalobce Ladislava Vostárka pěkným prevítem a hajslíkem, neboť tyto nadávky – identického původního významu – se, pokud vím, používají již nejméně od 19. století.

Komentáře   

0 # Anonymní 2011-10-11 12:01
Ono to zase tak úplně mimo být nemusí. Konec konců to, čím onen slogan je, z něj neudělali Zelení, ale právě Katapult. Ostatně právě na něj se Zelení odvolávají: www.zeleni.cz/.../a-co-deti-maji-si-kde-hrat

Cholenský
0 # Tomáš Pecina 2011-10-11 12:15
A copak Zelení nemají právo odvolávat se na Katapult, resp. na svůj vztah k němu? Nenapsali nic ve stylu, že je Katapulti podporují.
0 # Anonymní 2011-10-12 10:39
V autorském právu jsem v podstatě laik, ale připadá mi divné, aby byly autorským právem chráněny fragmenty děl, které samy o sobě nemají žádnou zvláštní tvůrčí hodnotu (běžná spojení a banality typu "a co děti, mají si kde hrát" nebo "postav třeba zeď") a není tedy, podle mě, racionální důvod, aby právo umožňovalo někomu přivlastňovat (a rezervovat) si taková banální slovní spojení. Neznám judikaturu, ale to by přece nemělo být vůbec považováno za jedinečné autorské dílo podle zákona…

OR
0 # Tomáš Pecina 2011-10-12 10:49
Ano, bohužel, tato tendence existuje. Právě to blogpostem kritisuji.
0 # Anonymní 2011-10-12 12:39

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)