Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Jak informovala ČTK, Krajský soud v Ostravě potvrdil rozhodnutí havířovského magistrátu, jímž bylo zakázáno plánované dnešní shromáždění DSSS, a to s odůvodněním, že by, zjednodušeně řečeno, vzhledem k náladě ve společnosti mohli jeho účastníci dojít fysické úhony. Rozsudek není – nepochopitelně – vystaven na úřední desce, je tam zatím pouze jeho zkrácené znění, v němž schází odůvodnění.

Havířovské rozhodnutí je skandální: o to, aby účastníkům demonstrace nevznikla v důsledku výkonu jejich ústavních práv újma, se má starat policie, v demokracii je vyloučeno taková shromáždění zakazovat: ostatně samotná svoboda shromažďování má největší význam právě tehdy, když o něco jde a když lidé vyjdou do ulic, aby se pokusili něco konkrétního prosadit nebo dát najevo, že něco nejsou dál ochotni snášet. Že se to ne každému bude líbit, už jaksi patří k věci, to je nutné risiko podnikání.

Země, kde se smí demonstrovat jen tehdy, kdy je to podle mínění úředníků zcela bezpečné, nemá s demokracií nic společného.

Aktualisováno.
Úplný rozsudek.

Komentáře   

0 # leho 2011-10-28 00:51
Souhlasím, že zákaz by měl znít jinak. Já bych jim prostě řekl pravdu: Náckové nemají právo na žádné demonstrace. A bylo by to. Nevím, proč to prostě není možné, proč není možné říci pravdu tak, jaká je, v celé její nahotě. Bohužel, většina lidí pravdu nemůže unést a tak ze sebe jiní musí dělat, no buďme slušní, že...
0 # Tomáš Pecina 2011-10-28 02:50
Náckové nemají právo na žádné demonstrace

Jenže mají.
0 # Anonymní 2011-10-28 05:02
Kommunistická praxe je do značné míry stále vzorem pro dnešní praxi správních úřadů.
Zatímco za Rakouska stačilo k oznámení shromáždění 3 dny (§ 2), přičemž spolku stačilo 24 hodin (§ 15), za kommunismu to byl týden (§ 10 vyhlášky), dnes je to 5 dní (§ 5 odst. 1) a podle neschváleného vládního návrhu z roku 2001 to mělo být 7 pracovních dní (§ 4 odst. 2). V rámci potlačování politických práv v ČR po zasedání MMF v Praze je shromažďovací svoboda stále více omezována, na základě pojetí, že arbitrárně vymezení "neonacisté", zejména Národní odpor a DSSS, nemají právo se shromažďovat.
Politická elita je stále více pod vlivem antiliberálních a antidemokratických aktivistů proti shromažďovací svobodě.
Toto je v přímém rozporu s praxí v USA (např. Collin v. Smith, 578 F. 2d 1197 (7th Cir.)
0 # Anonymní 2011-10-28 08:48
at se na mně nikdo nezlobí ale mezi nacistou a nacionalistou je velký rozdíl ale všimla jsem si že jsou lidé kteří si pletou pojem s průjmem
0 # Yamato-san 2011-10-28 09:42
To je ale demokrat, pan leho. Náckové nemají právo na demonstrace. A kdo jsou náckové si určíme sami (na základě absurdních "důkazů"). Co mi to jen připomíná? Že by praxi opravdových nácků?
0 # Guy Peters 2011-10-28 12:59
Tak to je síla. Popichovatelovo veto. Nevěřil jsem, že se ho v ČR kdy dočkáme. Tak doufejme, že NSS rozhodne stejně jako SCOTUS v Hill v. Colorado, 530 US 703 (2000).
0 # Leon Kreutzfeld 2011-10-28 15:24
Demokraticky zvoleni zastupci maji pravo na klid na praci. Kdo volil Vandase, ze se tak drze shromazduje? V Lybii se taky shromazdovali a podivejte se, jak to tam dopadlo.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)