Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Včera byla podána žaloba na ochranu osobnosti, jíž se dvojice sprostých podezřelých David K. a Lucie Š., kterým byly policií sejmuty otisky prstů a odebrány vzorky DNA za to, že na shromáždění drželi vlajku Dělnické strany, domáhají omluvy a jejich zničení.

Se žalobou je spojen návrh na přerušení řízení a předložení věci Ústavnímu soudu s návrhem na zrušení § 65 zákona o policii, který tyto zcela nepřiměřené a svévolné odběry biologického materiálu umožňuje. Judikatura ESLP je jednoznačně na naší straně, uvidíme tedy, v jakém světle se předvede Městský soud v Praze.

Komentáře   

0 # Anonymní 2011-09-01 22:46
Dovolte laický dotaz - jak se soud postaví k textu v angličtině, co máte v žalobě? Je běžné v žalobách citovat v cizích jazycích?
0 # Tomáš Pecina 2011-09-01 23:21
Judikatura se u soudu nedokazuje, takže použití authentického znění je, myslím, ok.
0 # Anonymní 2011-09-01 23:25
je bezne,kdyz sympatizanti neonacizmu,tj.delnicke strany,za kterou se neonacisticke hnuti ukryva,zaluji stat, ktery se jen brani odpadu jako jsou oni???moje plet ma bilou barvu a hnusi se mi bili lide,kteri odsuzuji jen kvuli barve pleti a predsudkum-sami se pravdepodobne chovaji hure nez jimi nenavideni spoluobcane-lide jako my... jste ubozi ze se stavite zrovna za delnickou stranu-ubozaci...
0 # Anonymní 2011-09-02 08:58
Anonymnímu,
pokud se Vám něco hnusí, je to jen Váš názor, že ale nutíte Vaše "hnusení" sdílet s ostatními omezováním jejich občanských práv mne opravdu zhnusilo natolik, že jsem Vám to musel napsat...

Že by se ale nějaký podobně "hnusený" představitel odkojenců komunismu neozval, jsem ani nečekal... :)

Aneb, Se zbytky komunistického hnusu na věčné časy dokud nevyhynou!!!

Takže díky za kulturní vložku o omezování občanských práv...

M.H.
0 # Anonymní 2011-09-02 08:58
Dobry den. Jmenuji se Robert Dvorak a plne s podanim zaloby souhlasim. Nevidim duvod proc by policie mela tem dvema odebirat vzorky DNA jako by se jednalo a zlocince nejtezsiho kalibru. Mily ANONYNYME. Pokud jsi takovy ignorant a srab ze se pod svuj nazor stydis i podepsat,tak pak snad uz nikdy nikam nevkladej sve komenty a uz vubec ne s vulgarnimy vyrazy a osocovanim. Takovych srabu i s bilou barvou pleti jak pises mame plnou republiku bohuzel. Take by si si mel precist rozdil mezi nacismem a nacionalismem,pokud to ovsem Tva hlava pobere?! Pane Pecino,Vam drzim palce at vse pro Lucii a Davida dobre dopadne.
0 # Tomáš Marný 2011-09-02 09:09
Pro anonyma z 23:25: a co třeba sympatizantům neonacizmu vzít právo na obhájce? A třeba zavést automatickou prezumpci viny, když je to takový odpad? Šlo by to - co Vy na to?
0 # Anonymní 2011-09-03 00:17
Držím palce, ale obávám se, že to bude muset dojít až na to nejvyšší místo, kde ČR prohraje ! V této zemi jsou bohužel už dlouhodobě pošlapována práva slušných lidí !Přeji mnoho zdaru a sil !
0 # Matúš Švanda 2011-11-10 16:57
Zaujímalo by ma, o čo opierate právny názor, podľa ktorého sa zákon č. 82/1998 Sb. nepoužije v prípade, ak žalobca nepožaduje primerané zadosťučinenie v peniazoch. Ja to v § 31a neviem nájsť...
0 # Tomáš Pecina 2011-11-10 18:35
Rozhodovací praxe se zatím přiklonila k tomu, že jiná forma reparace se musí žalovat jako ochrana osobnosti. Moc praktické to tedy není, ale co naděláte.
0 # Anonymní 2012-09-20 17:52
Dobrý den,
zajímalo by mne zda sběr otisků prstů a biometrických údajů pro účel vydání pasu se u nás netluče s nějakým jiným zákonem na ochranu soukromí? Biometrické pasy jsou prý dnes povinné v celé EU, co jsem četl na internetu, třeba v Německu to někdo dal k ústavnímu soudu, nevíte jak u nás? Jak jsem se informoval, úřad vydávající pasy by měl do 2 mes. všechny údaje(otisky) samzat, ale dá se mu věřit?
Samotná idea nedáš otisky - nedostaneš pas se mi vůbec, vůbec nelíbí.
J.
0 # Tomáš Pecina 2012-09-20 23:58
Proti snímání otisků pro účely vydání pasu nic zásadního nemám: z papilárních linií nezjistíte, nemá-li daná osoba např. sklony k protisystémovým politickým názorům. Z DNA ano (třebaže to možná dnes ještě nedokážeme stanovit).

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)