Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Včerejšek byl pro mne dnem dvou premier.

Jednak jsem poprvé v životě spatřil skutečného justičního vraha, soudkyni Okresního soudu v Trutnově Marcelu Horváthovou, osobně odpovědnou za smrt disidenta Pavla Wonky. Těžko predikovat, zda někdy dojde i na ni a stát jí poskytne dotované ubytování v ženské věznici (lůžko po Ludmile Brožové-Polednové je jistě dosud volné), spíše se to jeví nepravděpodobným. Státní orgány Wonkův případ prošetřily a žádné pochybení neshledaly: Wonka se o svou smrt zasloužil sám. Kdyby nerebeloval a vzorně kolaboroval s režimem tak jako ti, kdo ho soudili – a kteří dosud soudí – mohl přežít a užívat dnes s námi výdobytků naší křehké demokracie, stejně jako jich užívá soudkyně Horváthová.

Za druhé jsem prvně spatřil v akci advokátský talár, ono roucho, které podle názoru Ústavního soudu zhmotňuje všechny principy, jimiž je advokát při výkonu své profese povinen se řídit. Talár vyrobený monopolním dodavatelem (a prodávaný advokátům za monopolistickou cenu) je vyloženě nevkusný, vypadá jako ledabyle ušitá pláštěnka, a jediným důvodem, proč byla jeho povinnost znovu zavedena, byla nejspíš skutečně jen potřeba funkcionářů České advokátní komory přijít si snadno k penězům bokem ve formě provise za výběr dodavatele.

Pozoroval jsem rovněž jeho nositelku, u vědomí vznešených slov Ústavního soudu, že maje pak tuto uniformu či dres na sobě, každý její nositel spíše pocítí význam okamžiku, pro který si talár oblékl a své úlohy při něm, jakož i cti profese, k níž přísluší a kterou reprezentuje. Tím spíše se pak své role chopí s plným nasazením a bude ji vykonávat skutečně tak, jak to podle svého nejlepšího vědomí pokládá za prospěšné. To se, bohužel, nedostavilo, ale neztrácím naději a věřím, že advokáta, který svým vystupováním tuto věštbu naplní, někdy potkám.

Komentáře   

0 # Anonymní 2011-09-28 23:35
Toulal jste se po Trutnově?
0 # Tomáš Pecina 2011-09-29 08:51
Toulal jste se po Trutnově?

Ne zvlášť, odpoledne pršelo.
-1 # Ruda Flegr 2011-09-29 12:17
...čím se advokát při výkonu profese musí řídit? To ví jen on a lidé, kteří mu pokyny vydali. Proto ten talár vypadá jak naše justiční současnost. Ta poznámka o tom, jak se v tomto dresu bude dělat vše podle nejlepšího vědomí je vlastně neskutečně strašná. Horváthová dodnes nepřipustila že chybovala, čili podle jejího nejlepšího vědomí nevylučuje další mrtvé? Bůh nás ochraňuj.
+1 # marie dubanova 2011-10-01 19:10
Dobrý den, až nyní jsem s hrůzou zjistila, že "ta" JUDr. Marcela Horváthová, díky jejíž "péči" zemřel Pavel Wonka, je na svobodě a dokonce ještě soudí - to znamená, jak píše Ruda Flegr, že :"její vědomí ani svědomí nevylučuje další mrtvé"..

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)