Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Tak nám zdražily, resp. od prvního září zdraží, soudní poplatky. V P.R. tonu naladěné ministerstvo opatření avisovalo jako cestu, jak ulehčit soudům a zároveň zvýšit rozpočtové příjmy, celkem při tom pominuvši fakt, že tyto dva efekty jsou jaksi protichůdné, když navíc jen těžko předpokládat, že by lidé užívali služeb místních miserných soudů z plaisiru a zdraží-li přístup k nim, činit tak přestanou.

Samotná změna je spíš jen kosmetická, základní poplatek se zvyšuje ze 4 na 5 % ze základu sporu, naopak u relutárních satisfakcí se snižuje na 1 %. Ne zcela promyšlené jsou některé dílčí poplatky, jako např. 5 000 Kč za žalobu pro zmatečnost (jedná se přitom o opravný prostředek víceméně procesního charakteru, které se jinak nezpoplatňují), a jako výslovně kontraproduktivní hodnotím novum částečného nevracení poplatku v případě, že návrh je odmítnut nebo řízení o něm zastaveno před prvním jednáním.

Zde vzniká hned několik problémů, jednak otázka nerovnosti mezi účastníkem, který poplatek zaplatil sua sponte při podání neprojednatelného návrhu, takže o 20 % z něj přijde, a tím, který byl ještě před rozhodnutí o poplatku, případně současně s ním, vyzván k jeho doplnění (zprojednatelnění), dále pak to, zda je vůbec ospravedlnitelné, aby soud nejprve vyměřil poplatek a až po jeho zaplacení navrhovateli sdělil, že jeho návrh je nepřípustný, a v neposlední řadě i otázka konfliktů mezi správním a civilním soudnictvím. Tam by poplatky měly být vraceny vždy a celé, když sám zákonodárce koncipoval úpravu tak, že žalobce nesmí být činěn odpovědným za to, když stát neví, ve kterém režimu věc projednat. Právní jistota zde, společně se zdravým rozumem, pláče v koutě.

Jelikož výpočet soudních poplatků stanovených procentem ze základu je činnost, kterou z duše nenávidím, vytvořil jsem si na to v Djangu jednoduchý kalkulátor. Při jeho psaní jsem přišel na další, novelou neopravenou, vadu zákona: u poplatků počítaných z cizí měny se nevychází z kursu např. k ultimu minulého měsíce, jak by bylo logické, ale z kursu k prvnímu dni měsíce běžného, bez ohledu na to, že ČNB své denní kursy publikuje až odpoledne, takže v okamžiku splatnosti výše poplatku nemusí být vůbec známa. Je to drobnost, ale symptomatická.

Komentáře   

0 # Anonymní 2011-08-05 20:58
Poradne zpoplatnit "pro zmatečnost", aby si hovada uvedomila, ze si budeme rozhovat, jak nam vyhovuje a nikdo nam do toho nebude kecat. Zadna "zmatecnost" neegzistuje.

P. S.
Státní zástupkyně pražského městského zastupitelství Renáta Rychnovská v březnu odmítla trestní oznámení postižených českých novinářů slovy: „Není účelem trestního řízení posuzovat jednání bezpečnostních složek státu, a to státu demokratického a právního, kterým Izrael bezesporu je.“

Češi, jež byli na lodi do Gazy, chtějí vyšetření postupu Izraele
www.ceskenoviny.cz/svet/zpravy/cesi-jez-byl...
0 # Anonymní 2011-08-06 11:50
1% u relutárních satisfakcí vítám, jen aby třeba krajské soudy coby první instance u žalob na ochranu osobnosti nebyly zavaleny.. Možná by měly na toto zareagovat i pojišťovny a začít tento nárok krýt. M.
0 # Anonymní 2015-02-11 13:03
Zmatečně vedená řízení, kdy si soud plete účastníky a jejich postavení, rozhoduje nesprávný soud a náklady jsou přiznávány advokátům, kteří se řízení neúčastní a nikoho nezastupují, to je oblíbená kratochvíle na královéhradecku a pardubicku. V řízeních s nezletilými je takto vedeno prakticky všechno. Přestože u nezletilých jsou žaloby pro zmatečnost od poplatku osvobozeny, soudy si o ně opakovaně říkají. Neplaťte, Vrchní soud jim to zruší. Vyzkoušeno.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)