Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Cenu tohoto blogu Osel měsíce, spojenou s právem nosit oslí uši ve tvar paragrafu, si vybojovala hned zkraje měsíce komunistická soudkyně Vrchního soudu v Praze Dagmar Javůrková za způsob, jak odůvodnila rozsudek svého senátu, kterým byla snížena relutární satisfakce příbuzným mrtvé sedmnáctileté pacientky. Ta nepřežila péči pražské Nemocnice Na Bulovce poté, co jí ošetřovatelka z nedbalosti přidala do infuse smrtelnou dávku chloridu draselného. Cituji z Lidovek:

Javůrková to zdůvodnila tím, že nemocnice se po tragédii chovala vstřícně, a roli sehrál i fakt, že šlo o hrubou nedbalost jednotlivce – sestry, kterou za to Obvodní soud pro Prahu 8 poslal, byť zatím nepravomocně, na tři roky za mříže.Částka 650 tisíc korun pro prarodiče pak přišla odvolacímu senátu "značně nepřiměřená" prostě proto, že jde pouze o prarodiče.

K tomu lze uvést jen tolik, že hrubá nedbalost zaměstnance nemůže být v těchto případech zásadně omluvou a důvodem ke snížení přiznané částky (jsou snad jinde pacienti zabíjeni rutinně!?), a už vůbec nelze při stanovení výše relutární satisfakce zohledňovat údajně vstřícné chování nemocnice: to je podobná argumentace, jako kdyby vrah měl dostat mírnější trest za to, že manželce oběti poslal kondolenci.

Argument pouhými prarodiči pak jen dokresluje mentální svět, ve kterém tyto amorální justiční kreatury působící v osobnostních senátech vrchního soudu žijí. Je to dokonalá ilustrace odlišného hodnotového systému komunistických soudů, o němž hovoří Ústavní soud ve svém nálezu sp. zn. I. ÚS 517/2010 (§ 39): ať si prarodiče místo vnučky koupí auto!

Když tentýž senát potvrdil šestiletému dítěti za těžkou zlomeninu nohy s léčbou čítající dva chirurgické zákroky a půl roku zameškané školní docházky patnáct tisíc, řekl jsem soudružkám soudkyním (tehdy jsem tuto skutečnost ovšem pouze tušil) přímo při jednání, že se ze ně stydím. Stydím se za ně i v tomto případě a domnívám se, že je povinností každého slušného člověka udělat maximum pro to, aby jim bylo znemožněno soudit.

Bývalí komunisté do justice nepatří!

Komentáře   

0 # ŘÁD OZUBENÉHO KOLA 2011-07-03 16:38
Doporučuji rozšířit stanovisko na:
Bývalí komunisté,"včetně jejich odchovanců a odkojenců", do justice nepatří!

ŘÁD
0 # Anonymní 2011-07-03 17:14
200.000Kč babičce za smrt vnučky = 2 facky od Macka
Jeden se nestačí divit, jak soudci rozhodují
TM
0 # Anonymní 2011-07-03 19:45
Nemocnice nemaji tolik love na odskodneni. Naopak vydavatele bulvaru by meli platit za nepravdive clanky v milionech, aby pocitili pokutu.

No a muj navrh je, ze penize vybrane z Bleskových pokut by se daly do fondu, ze ktereho by se odskodnovali pacienti. Ale to asi nepujde, nebot, nybrz, aby, protoze... Ceskozlodejsko
0 # Anonymní 2011-07-04 00:09
Bývalí komunisté , estébáci , milicionáři a jejich stejně všehoschopné , bezpáteřní odchované a odkojené hyeny nejen do justice , ale ani do státní správy nepatří!
Je těmi lháři , podvodníky a zloději zasviněná státní správa , vláda , policie i justice ČR.Jak dlouho bude většina slušných a poctivých občanů ČR jejich teror snášet?!Copak jsme takoví zbabělci , že si necháme líbit úplně všechno?!
Josef Langhammer
0 # Tomáš Marný 2011-07-04 08:36
Dobrý potenciální Osel měsíce je tato zpráva:
zpravy.idnes.cz/.../...
Proč je dovoleno přirovnávat airsoft k bojovému výcviku? Že by proto, že to vypadá jako bojový výcvik? Nebo proto, že se při tom běhá se zbraněmi v maskáčích a střílí? Ne! Protože "organizování airsoftu podléhá zákonu o zbraních a střelivu"!
Tak formalistický blábol jsem už dlouho nečetl, ale v zájmu spravedlnosti nutno dodat, že možná za to mohou jen novináři a nikoli soud.
0 # Tomáš Pecina 2011-07-04 08:45
Nojo, soudružka Lobotková. Ústní odůvodnění máte tady. Podle mě to na Osla nebylo.
0 # Anonymní 2011-07-05 10:53
Ad Anonymní: VS zde nešetřil ani tak kapsu nemocnice, ale spíše kapsu pojišťovny, u které je nemocnice právě pro tyto případy pojištěna. Rozpočtu nemocnice by se tedy přisouzená vyšší částka nijak zvlášť nedotkla. Soudy mají často snahu chránit pojišťovny. Pojišťovnictví se soudní podporou je hned o něco výhodnějším podnikáním.

Robert Cholenský
0 # Anonymní 2011-07-10 23:44
To je ještě z doby jejich éry chránit pojišťovny, protože byla jen jedna, a to státní, oni to prostě v těch hlavách mají. Jinak zaneřádili nemravností stát a celou pospoplitost tak, že už je to n e v r a t n é . Kdo se do justice či prokuratury po převratu vrátil, byl pronásledován, aby mohli říci, že kromě nich, s nimi kolaborujících nebo jejich dětí nemůže být v rezortu na vedoucím místě. I ti mladí lidé, kteří s nimi neměli nic společného, tedy ani rodiče či jiné příbuzenstvo, jsou již zkažení. Rampula je již tak drzý, že kritizuje opatření, která byla přijata za účelem ochrany poškozených před zvůlí policie a SZ - přezkum zastavených věcí (NSZ), o odložených nemluvě. Přitom věznice jsou plné právě proto, že od převratu komouši naprosto popustili uzdy (vědomě a možná i chtěně). Pošlete to Zemanovi a Pospíšilovi, nemám adresu.
0 # Anonymní 2011-07-10 23:54
oprava - doplněk: ... nikdo jiný.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)