Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Některým analogiím se člověk neubrání, jakkoli se zprvu mohou zdát přehnané: ano, způsob, jak justiční orgány nakládají s Jiřím Fialou, předsedou sdružení K213, nelze přirovnat k ničemu jinému než k případu nejznámějšího politického vězně 80. let Pavla Wonky.

Připomeňme, že zločin, který Wonka spáchal a v jehož důsledku byl nakonec komunistickým režimem usmrcen, byl pokus využít komunisty ostentativně deklarované demokracie na papíře a přihlásit se jako nezávislý kandidát do parlamentních voleb. Fialovy zločiny jsou různorodé, avšak počátek jeho trestné činnosti se rovněž váže ke zjištění, že ačkoliv se Česká republika zavázala dodržovat Úmluvu o ochraně lidských práv a základních svobod, její soudy se necítí štrasburskými rozsudky vázány a pokud se jim nehodí, prostě je ignorují: nález ze Štrasburku má pro českého soudce hodnotu papíru, na němž je vytištěn.

Podobné je i obvinění obou mužů: Wonku postavili před soud za pobuřování (později rekvalifikované na podvracení republiky), jehož se měl dopustit rozšiřováním svého volebního programu a psaním různých dopisů úřadům, útoku na veřejného činitele pak tím, že při exekuci prováděné v jeho bytě odrazoval držením za klopy a vytlačováním z bytu exekutora – soudce JUDr. Záveského. Fiala, jak vyplývá z usnesení o ponechání ve vazbě, se dopustil přečinu vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci podle § 324 odst. 1 písm. a) TrZ a zločinu násilí proti úřední osobě podle § 325 odst. 1 písm. a), odst. 2 písm. b) TrZ, a to v prvém případě tím, že napsal jistému soudci dopis, kde ho hanlivými slovy urážel a vyhrožoval mu fysickou likvidací, ve druhém napadením několika příslušníků justiční stráže.

Jak ve Wonkově, tak ve Fialově případě bylo trestní stíhání vedeno vazebně, a ani jeden z mužů neměl status politického vězně, protože tak jako nebyli žádní političtí vězni v 80. letech, nejsou samozřejmě ani dnes.

Wonka zemřel, Fiala žije, třebaže jeho zdravotní stav není dobrý. To je první povzbudivý rozdíl. Druhý je, že zatímco Wonku zlikvidovala justice totalitní, ničeho se neštítící diktatury, Fiala je v péči justice demokratického, mnoha mezinárodními závazky v oblasti lidských práv vázaného státu. To je určitě dobrá zpráva: i když ji poněkud kalí vědomí, že tento stát nepotrestal ani jednoho z viníků Wonkovy smrti a soudkyni Marcelu Horváthovou, justiční zrůdu, která za jeho smrt nese přímou odpovědnost, nechal soudit dodnes. Laskavý čtenář si z těchto fakt jistě dokáže dovodit, jaká je pravděpodobnost, že kdyby došlo k nejhoršímu a Fialův osud kopíroval Wonkův až po tragické vyústění, byl by kdokoli z viníků vypátrán, usvědčen a potrestán.

Komentáře   

0 # Anonymní 2011-06-10 16:10
proč když byl Fiala už několikrát po několik měsíců v nedůvodné a nezákonné vazbě, se mu teď neodečtou tyto měsíce z nepodmíněného ročního trestu, který nedávno vyfasoval? jestliže byl v minulosti uvězněn nezákonně, mělo by se to přece nějak kompenzovat, odsezeno má Fiala už dost...funguje to tak někde na světě? já bych to hned odhlasoval
0 # Tomáš Pecina 2011-06-10 16:57
Protože byste musel předpokládat, že byl napravován ještě před spácháním trestného činu, což není slučitelné s běžnými představami o souslednosti zločinu a trestu.
0 # Anonymní 2011-06-10 20:06
Pro mě je pan Fiala provokatér, který si myslel, že si může dovolit vše co uzná za vhodné a vše mu také projde. Dráždil tak dlouho, až se díky tomu přesunul z Prahy blíže k Drážďanům .
0 # Anonymní 2011-06-10 21:11
Já si zas naopak myslím, že pan Fiala jen řekl nahlas co si myslí o naší policii a justici většina lidí.
0 # Anonymní 2011-06-10 22:02
Vyhrožovat fyzickou likvidací soudci, to asi není ten nejlepší způsob jak projevit svůj názor.
0 # Anonymní 2011-06-11 10:17
však ono se u soudu ukáže, jak to s tím vyhrožováním fyzickou likvidací bylo, papír snese všechno, třeba i to, že Fiala přistoupil k justičnímu strážci zezadu...přitom na videozáznamu nic takového vidět není, naopak zezadu přistoupil k panu Štefkovi jiný justiční strážce a zcela bezdůvodně mu zkroutil ruku..
0 # Anonymní 2011-06-11 12:29
Co snese papír je jedna věc a druhá věc je, jakým způsobem jeden člověk přistoupí ke druhému.
Pokud někdo píše soudci výhružné dopisy na téma fyzické likvidace, pak má ten člověk místo buď ve vězení a nebo v blázinci.
0 # Anonymní 2011-06-11 14:05
a vy jste ten dopis viděl nebo snad dokonce četl, že to s takovou jistotou tvrdíte? nebo snad naivně věříte, že soudce potažmo státní zástupce má vždy pravdu? a to v případu ing. Fialy, který už má za sebou mnoho podobně nesmyslně vykonstruovaných obvinění?!
jak už jsem psal, pokud je v obžalobě vymyšlené napadení zezadu, může v něm být vymyšlené naprosto cokoliv, tedy i i cosi o jakémsi výhružném dopisu...
0 # Anonymní 2011-06-11 14:32
Mě nezajímá žádné napadení zezadu a nebo zepředu.
Mluvím o pravomocném rozsudku, který toho provokatéra a pozéra poslal za mříže, neboť psal soudci dopisy na téma fyzické likvidace onoho soudce.
Pan Fiala to prostě přepískl. Jakkoli to zpočátku mohlo vypadat tak jak to vypadalo, nakonec to dostalo úplně jiný nádech. Prostě Fiala to podělal a tím těm komoušům jen nahrál. Naprosto zbytečně udělal to, na co oni celou dobu čekali. Sklidil jen to co zasel - a zaslouženě.
0 # Anonymní 2011-06-17 15:31
Vážení, neznám pana Fialu, ale pamatuji si poslední varovná slova Pavla Wonky k soudcům:

" Hněv lidu vás srazí..."

Určitě je znal/zná i pan Fiala. A na nás všech je zhodnotit, zda se naplnila - či nikoli.
Zdá se, že jako vždy se na oko "převratem" naplnila, - jen v některých případech to není ve veřejném zájmu nutné...
A jde jen o to kdo veřejný zájem definuje či hodnotí...!
0 # Anonymní 2011-06-17 16:33
S tou justicí ČR je to přesně tak , jak to popisovala Kristýna Kočí v tajné nahrávce.Veřejným zájmem je prospěch mocných a politických špiček , které jsou jejich zástupci , ne voličů!"My(ODS) máme celou justici".A to dlouhodobě.
Každý(řadový občan) , kdo se obrátí na soudy ve sporu s podvodníky ze státní správy a justice ČR , pozná , jak moc jsou tato slova pravdivá.Můžete mít důkazů kolik chcete , ale nezajímají policii , státní zastupitelství všech stupňů a už vůbec ne soudy a "kompetentní" ministry ČR.Začnou spolupracovat a ty opovážlivce skrytě sociálně , společensky a fyzicky likvidovat.
Na tyto politické procesy nominují komunisty a estébáky , kteří mají bohaté zkušenosti a jsou vydiratelní i motivovaní , stejně jako komunisté po roce 1948 využívali služeb nacistických kolaborantů.Jistě není náhodné , že jejich oběťmi jsou nepřátelé "minulého" komunistického režimu.Prostě akce "PREVENCE" odstartovaná ÚV KSČ a Stb v roce 1978 ,jejíž cílem je sociální a společenská likvidace jim neloajálních , pokračuje i po Velké vítězné listopadové revoluci.
Drzost a arogance politických představitelů , vesměs členů komunistické národní fronty a potomků jejich pilířů , je již bezbřehá , což se potvrdilo i ve čtvrteční stávce dopravních odborů.Bohužel se ukázala i zbabělost a strach řadových občanů , jejich novodobých otroků , a to jim hraje do karet.Pokud se drtivá většina slušných lidí brzy nesemkne a nezačne spolupracovat , bude už pozdě a jenom hůř!
Josef Langhammer

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)