Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Zveřejňujeme znalecký posudek, v němž duo Michal Mazel a oponent Zdeněk Zbořil hodnotí výroky představitelů Dělnické strany pronesené před dvěma lety na prvomájovém meetingu v Brně.

Pozoruhodné je, že znalec, místo aby se věnoval odborným otázkám a poskytoval soudu pomoc tam, kde nepostačují vlastní vědomosti soudce, provádí výklad ve stylu co tím chtěl básník říci, přičemž závěry tohoto intelektuálního výkonu lze přijmout, mírně řečeno, jen se značnými rozpaky: kdybychom nevěděli, že se jedná o materiál, který má být použit v trestním řízení ke kriminalisaci představitelů oposice, museli bychom si myslet, že Mazlův text pochází z některé cimrmanovské hry o potlačování svobody projevu v rakousko-uherské monarchii.

Nepochází, taková je v oblasti respektování politických práv dnešní realita. V míře perverse tu, myslím, orgány činné v trestním řízení překonaly i výkony komunistického režimu, který měl přece jen příliš slušnosti, než aby své občany trestně stíhal za pouhé náznaky a analogie.

Komentáře   

0 # Mormegil 2011-05-09 17:49
Tak já bych ten posudek jako takový nepovažoval za nějak hrozný, od reality se zase tak hrozně neodchyluje. To špatné je, že se takové posudky vůbec vytvářejí a že se kvůli nim zavírá do vězení.

Největší perly: „[…] slogan, kterým neonacisté vyjadřují svoji vzájemnou evropskou sounáležitost a snahu překlenout omezený ‚šovinismus‘ jednotlivých evropských národů.“ – mluví o neonacistech, nebo eurofederalistech?

„Tento způsob vyjadřování proto může vyvolávat negativní emoce vůči celému romskému etniku […]” – některé výroky českých soudců (policistů, politiků, novinářů atd.) jsou jistě schopné vyvolávat negativní emoce vůči celé justici (policii, politické scéně, novinám atd.). Možná bychom měli ty soudce (policisty, politiky, novináře atd.) zavřít?
0 # Pavel 2011-05-09 20:23
Kvalita znaleckych posudku v ceskych luzich a hajich je tradicne velmi nizka. I pro laika je to znatelne na pripadu strelby v krusnych horach (viz www.mujglock.com/strelba-v-krusnych-horach.html - prosim omluvte snizenou kvalitu komentaru mujglock, nazor soudu budiz svaty, uvadim tento link pro demonstraci kvality znaleckych posudku)...
0 # Anonymní 2011-05-09 21:12
Bylo by zajímavé kromě soudců vědět i členství v KSČ u soudních znalců. Mazel to nestihl, Zbořil prý ano, Chmelík nevím.
J.Š.
0 # Anonymní 2011-05-11 10:58
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
0 # Anonymní 2011-05-11 21:03
Za bolševika jsme měli ostnatý drát na hranicích,teď ho de -
mokrati stahují občanům kolem krků.Jaký je rozdíl mezi současným soudruhem a současným kapitálistou?Žádný,oba spolu studovali VUML a ten druhý to pochopil a chová se tak.A bude hůř! Schody se zametají shora a za to už jsem jednou byl vyhozen z hokny po odvysílání v TV za bolševika.
0 # Anonymní 2011-05-17 00:53
Nejlepsi na tom byl vyrok soudkyne Šárky Schinzelové,ktera rekla,ze na rozhodnuti o vine staci zdravy selsky rozum. Od kdy se soudy mohou ridit selskym rozumem a ne fakty? I kdyz byly oproti minulemu slyseni pouzity jine nezvratne dukazy o nevine,tak na ne nebyl bran zretel.
Je to politickej proces jako prase,se soudnictvim,dukazy,obhajobou to nema nic spolecnyho...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)