Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Když se ministerstvo vnitra ve svém přípise odvolalo na rozsudek Městského soudu v Praze sp. zn. 9 Ca 189/2005, neváhal jsem a kopii rozhodnutí si vyžádal podle InfZ. Nyní dorazilo a vskutku, řízení o registraci občanského sdružení bylo pojato v takové epické šíři (resp. délce), že Sága rodu Forsythů je proti tomu literární miniaturou.

Z rozsudku je patrno, že přípravný výbor podal návrh na registraci spolku v březnu 1996 – a soudního vítězství se dočkal v květnu 2006. Lze-li přiměřeně předpokládat, že k registraci došlo v červnu 2006, od podání žádosti uplynulo 10 let a 3 měsíce!

Jestliže bychom se zvůli ministerstva podvolili a na jeho výklad ustanovení § 8 odst. 4 SdrZ přistoupili, znamenalo by to, že v našem případě by k registraci mohlo stejným tempem dojít v listopadu 2019 – tedy pokud se všichni tři tohoto data dožijeme, protože v této zemi státem organisovaných šílenců je sice možné zdědit průtahy, registrační řízení však nikoliv.

Komentáře   

0 # Anonymní 2011-05-31 19:54
To je fakt neuvěřitelné! Vrchní soud i městský soud tím de facto odvodily, že ministerstvo vnitra může komukoli zrušit sdružovací právo tím, že bude neustále vydávat nepřezkoumatelná rozhodnutí a kašlat na zrušující rozsudky.

Bambulák
0 # Anonymní 2011-05-31 20:07
Premyslel jsem o tomto problemu a napadl me analogicky problem, ktery MV take rozhoduje podivne.

V InfZ, par. 17(4) je receno, ze nesplni-li povinny oznameni podle odst. 3, ztraci narok na uznani nakladu. MV, jako odvolaci organ, si to vyklada tak, ze pokud neni v rozhodnuti oznameni podle odst. 3, tak jen vrati rozhodnuti podrizenemu organu k "doplneni" podle SprR.

Co si o teto konstrukci myslite?
0 # Tomáš Pecina 2011-05-31 21:18
Tento výklad nemá oporu v zákoně, ztráta nároku má povahu prekluse, kterou nelze zhojit podle SprŘ (který se navíc na rozhodování o nákladech nepoužije).
0 # Anonymní 2011-05-31 22:41
"Tento výklad nemá oporu v zákoně, ztráta nároku má povahu prekluse, kterou nelze zhojit podle SprŘ (který se navíc na rozhodování o nákladech nepoužije)."

Samozrejme, ze to je blbost, ale MV tak rozhoduje. Ve Vasem pripade to je taky blbost, ale MV tak rozhoduje.
0 # David Schmidt 2011-06-01 18:34
Měl by být zaveden finanční mechanismus v rámci veřejné správy, dle něhož by za nepřezkoumatelné rozhodnutí musel správní orgán zaplatit pokutu do státního rozpočtu s regresivním nárokem na úředníka.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)