Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Dnes uděláme velkou radost nepřátelům svobody. Zveřejňujeme totiž rozsudek nad zpěvákem kapely Impérium Michalem Moravcem, jímž mu byl uložen za provozování závadového diskursu v podobě písňových textů tříletý nepodmíněný trest (souběh s trestným činem ohrožení pod vlivem návykové látky – tedy alkohol za volantem – je vzhledem k závažnosti základního ideozločinu téměř bez významu).

rozsudek Okresního soud v Českých Budějovicích
rozsudek Krajského soudu v Českých Budějovicích
usnesení Nejvyššího soudu

Co mne trochu zaskočilo, je pasáž Svědkyně uvedla, že od společnosti OSA jsou pravidelně informováni o zákazech lisování pro firmy či fyzické osoby a jméno Michala Moravce v zákazech nikdy nefigurovalo. Naivně jsem si myslel, že OSA je jen přes peníze (výpalné), a ona už posuzuje i ideovou nezávadnost hudby! Inu, výhody synergie…

Aktualisováno.

Pozornosti ctěného publika předkládám tuto perlu z odborných úst znalcových:

K dotazům obhajoby zpracovatel znaleckého posudku vypověděl, že pakliže bude tázán na jednotlivosti, které výslovně odcitoval v nálezové části znaleckého posudku, musí prohlásit, že tyto samy o sobě společensky závadové nejsou. Nicméně se snažil ve znaleckém posudku dílo uchopit jako celek, tzn. komplexně, což zpracovatel prezentoval na následujícím příkladu. V písních Vytrvej se mimo jiné hovoří o slovním spojení …bez slitování. Uvedené slovní spojení samozřejmě samo o sobě není žádným způsobem závadové. Pokud je píseň součástí CD Triumph of the Will, které nadto obsahuje grafickou úpravu vlajek používaných tzv. Třetí říší, na vnitřní straně obalu je proslov, který oslavuje nejmenovaného Vůdce, pak z tohoto komplexu dle znalce je jednoznačné, že se musí vyvodit propagace Třetí říše, osoby Adolfa Hitlera a v kontextu s dalšími symboly, které jsou užívány soudobou neonacionalistickou sférou, pak i nesnášenlivost vůči výlučným skupinám osob. Použitý metodologický postup dále zpracovatel definoval na červené svislé vlajce s bílím kruhem s názvem Budweiser, která je vyobrazena na vnitřní straně předního obalu CD. Zpracovatel uvedl, že v bílém kruhu z historického pohledu a zkušenosti jaksi něco chybí a tím něčím je logicky a jenom svastika v podobě hákového kříže. Stejně tak znalec uvažoval i v případě vyobrazení orlice bez hákového kříže. V neposlední řadě znalec poukázal na typ písma, kterým je vyhotoven přehled písní na zadní straně obalu CD. Takto podrobně znalec definoval a vymezil veškeré symboly či grafická uspořádání, které jsou zachyceny na obalu CD či případně přímo jako potisk disku.

Říkám si, myslí to vážně, nemyslí to vážně…?

Komentáře   

0 # Dvořák 2011-03-24 16:39
A nebo:

Předseda senátu Mgr. Michal Kubánek zdůraznil, že jednotlivé posuzované texty nevykazují rasovou či jinou nesnášenlivost a použité grafické symboly neodpovídají historickým reáliím.
„Znalec však vysvětlil, proč nelze vytrhávat jednotlivosti, neboť smysl dávají jen v komplexu,“ řekl.


Když sám soudce řekne, že posuzovaný materiál žádné nezákonné/závadové znaky nemá, a tedy nedošlo ke spáchání žádného trestného činu, ale přesto obžalovaného odsuzuje, tak k tomu už není co dodat.
0 # Dvořák 2011-03-24 16:40
Vloudila se chybička do odkazu ceskobudejovicky.denik.cz/.../...
0 # Dvořák 2011-03-24 16:41
A teď zase původní text zmizel :-)
0 # Tomáš Pecina 2011-03-24 17:14
Ano, Googlův geniální antispamový filtr.
0 # Leon Kreutzfeld 2011-03-24 19:57
Pokud na obalu chybi "svastika v podobě hákového kříže", tak to je zavadove a takovy clovek by mel dostat take zakaz lisovani. IMHO.

Otazka jestli mu jeste neco neprisit za zneuziti obchodni znamky Budweiser.
0 # Tomáš Pecina 2011-03-24 20:32
Velmi správná poznámka, vp Kreutzfeld! Že tam žádná svastika nebyla, nelze posuzovat ani jako polehčující okolnost, naopak je třeba odsoudit pachatele tím přísněji, protože neumístěním svastiky na CD ztížil své trestní stíhání. Trochu mi to připomnělo tohle.
0 # Leon Kreutzfeld 2011-03-24 23:03
Pripadne video. :-) Ale jste si jisty, ze to neni nejaka neonacionalisticka kompilace jako v pripade nedavne debaty o Pulp Fiction?
0 # Tomáš Pecina 2011-03-24 23:25
Mp Kreutzfeld, od jisté doby si svými smysly nejsem jist vůbec a věřím jen tomu, co mi řeknou OČTŘ a soudní znalci, zvlášť ti vojenští s titulem "JUDr." z Plzně jako vp Svoboda.

Uznávám, že použít na obal CD vlajku bez hákového kříže, to je taková troufalost, že si vp Moravec svůj nepodmíněný trest plně zaslouží, o doživotním zákazu lisování (plus zpěvu) nemluvě.

Vzpomínám si, že jako děti jsme malovali hackenkreuzy a pak z nich doplněním čtyř čar udělali okénko. Státní zástupce by měl nechat obal CD znovu přezkoumat, jestli tam není něco podobně poťouchlého, anebo jestli třeba v těch textech není zakodována nějaká další diskursivní závadnost, jako např. že když vezmete každé šesté písmeno v každém řádku od konce, vyjde z toho "Meine Ehre heißt Treue" nebo tak něco. A měli by na to nasadit Mme Tydli, ta má taky razítko znalce, je z Plzně a určitě by se po té stopě pustila jako týden nekrmený ohař!
0 # Vodník 2011-03-25 08:34
Měli by si to pustit pozpátku! V Americe takhle blbli v 70. letech fundamentalističtí protestanti s rockovými a popovými deskami a odhalili celou satanistickou síť. Kdoví jakou podprahovou message posílají svým posluchčům tito zločinci!
0 # Anonymní 2011-03-25 14:46
"V Americe takhle blbli v 70. letech fundamentalističtí protestanti s rockovými a popovými deskami "

Nejenom fundamentaslisti. Ve skladbě Still Life z alba Piece of Mind si Iron Maiden udělali legraci a vložili tam message pozpátku. Dlouhá léta pak byli obviňováni ze satanismu ("Iron Maiden Run to the Hills -- autorizovaná biografie").
0 # Anonymní 2011-03-28 03:32
..."s bílím kruhem", to psal také nějaký znalec. Takovému by třeba na fangli US "hispánských" odborářů zase cosi přebývalo ...
A od kdy se u nás jde po "neonacionalistech", když už se ty původní téměř zdařilo vyzmizíkovat z historie ?

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)