Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

S žadateli o informace se musí zostra. V jihomoravském krajském zastupitelstvu odhlasovali novelu InfZ, která má žadatelům co nejvíc znepříjemnit život (jelikož prý úřady stejně jen obtěžují); ještě radikálněji postupují v obci Pletený Újezd u Kladna (slavné tím, že se v ní za celých 650 let existence nic významného nestalo, vyjma snad toho, že se v její blízkosti kdysi křižovaly dvě železniční trati, což tehdy bylo evropskou raritou). Tamní nově zvolený starosta žadateli zaslal přípis, jímž ho s jeho žádostí poslal přímo do… no, však vy víte, kam.

Pozoruhodná je forma správního aktu, kterou nelze neocenit i na tomto blogu. K Oslovi měsíce března, prestižní ceně spojené s právem celodenního nošení oslích uší ve tvaru paragrafu, panu starostovi srdečně blahopřejeme!

Komentáře   

0 # Anonymní 2011-03-06 22:36
To je snad nějaký předčasný aprílový žertík? Pan starosta si asi myslí, že je "byznysmen" a může vás nechat čekat u sekretářky jak se mu zlíbí...
0 # Jakub Moc 2011-03-09 07:45
Některé věci jsou prostě zjevně nad síly malých obecních úřadů. Na návrh na zrušení údaje o místě trvalého pobytu z května 2010 mi starosta jisté nejmenované obce již v únoru 2011 (!!!) odpověděl oznámením o zahájení správního řízení (opět bez č.j.), a to až poté, co jsem mu ve třístránkové výzvě k nepokračování v průtazích obsáhle odcitoval relevantní právní úpravu v zákoně o evidenci obyvatel, vysvětlil existenci SprŘ a lhůty tam stanovené, pro jistotu sepsal i petit rozhodnutí, racionálně usoudiv, že takového výkonu rozhodně nebude schopen, a závěrem pohrozil postupem podle §80 SprŘ.

Mám silný pocit, že svěření jistých přenesených působností malým obcím bylo zcela chybné. Starosta bez právnického vzdělání problematice prostě nerozumí a obec o pár desítkách čísel jednoduše nemá na to, aby si platila právníka. Potenciál těchto obecních úřadů je bohužel limitován tak leda řešením případů, kdy Frantovy slepice rozhrabávají sousedce Máně záhon s ředkvičkama.
0 # Martin Kalenda 2011-03-09 11:57
Doplním jelikož jsem žadatel o tuto informaci. Mj se jedná např o nájemní smlouvu kde je patrné že obec dotovala (nájemným) více jak deset let provoz firmy bývalého starosty (16let to dělal tuším).
Tj některé informace jsou jen o tom, zkopírovat 2 listy nájemní smlouvy a ani to nechtějí pustit. Přijde mi od člověka 50+ naivní myslet si že to vyšumí do ztracena a toto zatloukání (poprvé jsem požádal mailem 27.11.2010 - na do neodpověděli doteď).

ještě lepší perla je toto.

odmítnutí
0 # Tomáš Pecina 2011-03-09 12:03
Strohé, ale jistou eleganci tomu upřít nelze :-)
0 # Jakub Moc 2011-03-10 09:55
Pan Kalenda pana starostu zřejmě svými neodbytnými žádostmi hodně naštval, neb si již nechal schválit sazebník úhrad nákladů s souvislosti s poskytováním informací. Počítejte tedy s tím, že až si podáte žádost v dubnu, přijde vám faktura. Na kolik, to jsem se bohužel z usnesení nedozvěděl, ani na úřední desce to nevisí, narozdíl od pozvání na shromáždění ODS před tělocvičnou. :-) Nicméně, můžete si s ním o tom o "otevíracích hodinách" v době 00 - 00 popovídat.

No, útěchou vám budiž, že už máte vlastní znak a vlajku, čímž se pan starosta zajisté nesmazatelně zapsal do dějin obce. Grafickou úrovní jsem se bohužel pokochat nemohl, jestli to veledílo někde najdete, tak se o něj s námi pane Kalendo určitě podělte. ;-)
0 # Jakub Moc 2011-03-10 09:59
P.S. Budou i "papírové pytlíky z lopatičkou" na psí hovínka. Takového dobrodince tam máte a jste s ním nespokojeni. :-)
0 # Jakub Moc 2011-03-10 10:03
Hmmm, ani Google asi pana starostu nemá rád, mé informace o bouřlivém dění v Pleteném Újezdu vyhodnotil jako spam. Prosím o vyhrabání z koše, díky. ;-)
0 # Tomáš Pecina 2011-03-10 10:14
Ad spam:

Už mě s tím opravdu štvou; vážně uvažuji, že blogger.com opustím a budu si své blogy provozovat lokálně např. ve WordPressu.
0 # Tomáš Pecina 2011-03-10 10:15
Ad sazebník:

Zkuste si o sazebník úhrad napsat podle InfZ. Jen je otázka, zda budete ochoten zaplatit za něj požadovanou úhradu…
0 # Tomáš Pecina 2011-03-10 10:20
Ad znak a vlajka:

Obojí podléhá autorskoprávní ochraně, a upravit smluvně právo veřejného vystavování jistě nový starosta, velký příznivec stručnosti, opomněl.
0 # Jakub Moc 2011-03-10 10:22
Díky za inspiraci, neprodleně učiním a o výsledek se podělím. :-)
0 # Jakub Moc 2011-03-10 11:19
Již mám odpověď:


Dobrý den pane Moci, nevíme co požadujete, Vaše zpráva nelze přečíst.
Obecní Úřad


V Pleteném Újezdě neumějí číst emaily podepsané elektronickým podpisem. :-)
0 # Jakub Moc 2011-03-11 11:28

Dobrý den,

váš požadavek si můžete stáhnout z našich stránek.www.pletenyujezd.cz

Obecní úřad


Sazebník úhrad nákladů v souvislosti s poskytováním informací. V případě pana Kalendy to vidím na mimořádně, ale opravdu mimořádně rozsáhlé vyhledávání, které zabere nejméně několik desítek hodin. :-)

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)