Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Kdysi jsem poznamenal, že číst v českých mediích článek o nějakém právním sporu je podobné, jako nechat si od šestiletého dítěte vyprávět Hamleta. Toto zjištění znovu potvrdili v ČTK, avšak to, co ze zprávy vyplývá, je i tak šokující: Česká republika nevydá oprávněným dědicům vlastníka nacisty ukradený obraz, protože jeho majitelem není ona, nýbrž jeden z jejích krajů, a ten žádné úmluvy o odškodnění obětí holokaustu neuzavřel.

Možná by nebylo od věci vyhlásit Jihočeskému kraji takovou docela malou, lokální válku. Kraj žádnou armádu nemá a když je autonomní v otázce vracení ukradeného majetku, jistě nebude požadovat po státní armádě, aby ho bránila!

Komentáře   

0 # J. Janát 2011-01-17 08:00
A není podstata problému někde úplně jinde - a sice v tom, že obraz nabyla galerie bona fide?
0 # Tomáš Pecina 2011-01-17 08:09
To je možné, ale ve zprávě ČTK o tom není ani zmínky.
0 # Anonymní 2011-01-17 16:30
Je to stejné jako kdyby obraz byl ve vlastnictví soukromé osoby, která jej nabyla stejným způsobem jako Alšova galerie. Stát nemůže vracet majetek, který nevlastní.
0 # Tomáš Pecina 2011-01-17 23:22
Zpráva nedává dostatek informací, nicméně § 3 odst. 1 zákona č. 212/2000 Sb. hovoří jasně.
0 # Vodník 2011-01-18 13:42
Možná by nebylo od věci vyhlásit Jihočeskému kraji takovou docela malou, lokální válku.
To bych neriskoval! Pokud je mi známo, Jihočeský kraj nepodepsal ženevskou dohodu a tak by mohl nejen použít zbraně hromadného ničení, ale mohl byse beztrestně dopouštět mučení zajatců, záborů území a genocidy civilního obyvatelstva krajů přilehlých!
0 # Anonymní 2011-01-19 16:15
Dobrý den, idnes napsal dne 18.1.2011

Šéf Alšovy jihočeské galerie Lubomír Bednář rozhodl, že dědičkám bývalých židovských majitelů nevydá originál vzácného vlámského obrazu Prodavač vajec z počátku 17. století. Dílo ukradené nacisty za druhé světové války tak nejspíš zůstane v Hluboké nad Vltavou.

"Podle právních i odborných expertiz nemají na obraz právo," uvedl Bednář.

"Pro galerii nevzniká žádná povinnost obraz jim vydat ani dávat žádné vyrovnání. A takto zněla i zpráva, kterou jsme poslali advokátní kanceláři zastupující obě ženy do Berlína," pokračoval Bednář.

Osvojené dcery původní majitelky o dílo požádaly v polovině loňského roku. Jenže galerie koupila Prodavače vajec od českého vlastníka před čtrnácti lety ... konec citace

Za zásadní považuji, že restituční nárok na obraz bylo možno uplatnit do 31.12.2002. Takže dědicové mají smůlu s ohledem na princip právní jistoty.

Tomáš Moláček
0 # Tomáš Pecina 2011-01-19 20:02
Díky, to už je podstatně lepší zpráva.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)