Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Že lid obecný si libuje v představě drakonických, exemplárních trestů, je známou věcí; když už nám Rada Evropy nedovolí lámat odsouzence před popravou v kole (ba dokonce i obnovení trestu smrti se jí jaksi nezdá), vynahradíme si to aspoň maximální možnou kriminalisací mladistvých.

České noviny uveřejnily anketní otázku Měli by být mladí vrazi doživotně izolováni od společnosti?, a obdržely tento výsledek: 84% Ano, všichni – 12% Jen ti nejvíc nebezpeční – 3% Ne.

To přece jen vyráží dech: zatímco dospělý vrah může dostat za vraždu doživotí jen ve zvláštním případě (kvalifikovaná skutková podstata podle § 140 odst. 3 TrZ) a nejvyšší výměra, kterou lze uložit mladistvému, je deset let vězení, nějakých pět šestin respondentů se domnívá, že doživotní detencí by měli být potrestáni všichni vrazi, které nelze pro jejich nízký věk postavit před soud. A zatímco normální vrah jde po odpykání trestu domů, dětský pachatel bude odborně zkoumán a propuštěn až tehdy, kdy podle názoru expertů nebude pro společnost představovat ohrožení.

Tento systém je nebezpečnou kombinací populismu s pokrytectvím. Nebylo by daleko poctivější snížit hranici trestní odpovědnosti po vzoru některých států common law např. na tři roky věku?

Komentáře   

0 # Anonymní 2010-09-02 10:51
A jsme zase zpátky... Sníží-li se věková hranice (byť o rok), nastanou okamžitě procesní problémy. Navíc už dnes jsem přesvědčen, že už na 15 let staré děti nelze použít plně fakt, že neznalost zákona neomlouvá.

Zvláště výrazné budou trestné činy v souvislosti s autorskými právy, protože děti v mnohém žijí "mimo oblast peněz" - nesmějí pracovat, aby mohly získat peníze pro své potřeby a touhy, školy zdaleka nedávají správný příklad, standardní morálka jejich skupiny je odchylná...

Myslím, že by musel pro děti vzniknout jiný, nový, trestní zákoníček, a že by se zároveň vždy muselo posuzovat, zda v dané věci měly k užívání rozumu, a také vliv okolí.

Karel Vážný
0 # Tomáš Pecina 2010-09-02 10:54
To máte samozřejmě pravdu, ale stejně bych se k tomuto přístupu klonil – rozhodně by to bylo lepší, než někoho poslat na doživotí za mříže a tvářit se, že ho netrestáme, pouze "léčíme". To mi přijde naprosto nehumánní.
0 # Anonymní 2010-09-02 18:51
Především je to doživotní léčení zřejmě dost neústavní a věřím, že v návalech výrazného liberalismu, kterými v poslední době občas ÚS trpí, to bude smeteno v první kauze.


Karel Vážný
0 # Guy Peters 2010-09-02 20:19
Jestli to nebude tím, že NTZ má trest za úkladnou vraždu nepřirozeně nízký, což je v rozporu s přirozeným pojetím spravedlnosti. Cf. tresty pro příslušnice gangu Charlese Mansona (The Family).
0 # Anonymní 2010-09-03 00:57
Faktická poznámka: Mladistvému myslím lze za TČ podle § 140 odst. 3 TZ uložit i trestní opatření odnětí svobody až na 10 let.

P. Novotný
0 # Tomáš Pecina 2010-09-03 01:44
Děkuji, máte pravdu. Opravil jsem.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)