Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Poté, co Igor Němec (podle mého skromného mínění jeden z největších, authentických a originálních pitomců v české politice) před osmi lety zachránil Prahu před povodněmi, zaměřil svůj osobitý talent do oblasti ochrany osobních údajů. Ne snad, že by o thematu něco věděl, ale po trapasu s povodněmi byl svou stranou (ODS) odsunut na místo předsedy Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) v přesvědčení, že tam snad nemůže nic zkazit.

Nová trafika sice Němcovi dává méně prostoru k vyniknutí než post pražského primátora, nicméně výstupy jeho pracovní činnosti stojí za pozornost: nejnověji ÚOOÚ odmítl registrovat společnost Google jako zpracovatele osobních údajů a zakázal jí snímkovat česká města pro Street View s odůvodněním, že kamery jejich automobilů jsou umístěny příliš vysoko, takže vidí přes plot.

To je jistě dobrý důvod k zákazu; jedinou otázkou nyní je, kdy ÚOOÚ zakáže patrové autobusy, ve kterých cestující sedí ještě cca o půl metru výš. Posledním aktem Úřadu před nedobrovolným pensionováním jeho předsedy by pak mohl být úplný zákaz leteckého provozu a přeletů družic nad Českou republikou.

Komentáře   

0 # Vážný 2010-09-23 23:43
No, mohu říci, že mne ÚOOÚ už dvakrát docela potěšil. Jsa kverulant, jsem se před časem nakrknul a poslal jsem je na náš milý úřad MČ, kvůli parkovací zóně.

Je sice pravda, že zřejmě nepochopili o co mi šlo - stěžoval jsem si mj. na to, že od zaměstnanců sbírali doklady o zaplacení daní, aby se prokázalo užití auta i k soukromému použití a oni zjistili, že se ani nezaregistrovali.

A pak v druhé vlně mne nakrkla školská matrika, kde sbírali data i postižení a o zdravotním stavu dítěte. Moje dítě je postižené. A odděleně je ukládali a anonymizovali cca formou: V jednom souboru byly veškeré nacionálie, v druhém "anonymizovaná" data obsahující myslím "jen" pohlaví, měsíc a rok narození, třídu, školu, obec trvalého bydliště, rok počátku studia (postižené děti častěji opakují ročník) možná i celý průběh studia. A k tomu veškeré citlivé údaje. Spárovat tato data na neanonymizované nacionálie tříd je maličkost a vyjde to skoro vždy 1-1.

MŠMT ČR vyfasovalo pokutu za tento systém připravovaný ÚIV (částečně podpořený zákonem, ale zdaleka nikoli plně) směšných myslím 800 000 Kč. Nejsmutnější je, že UIV v čele stojí paní RNDr. Zielencová, která jako přednášející pedagogiky na MFF UK mi přišla docela dobrá.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)