Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Přibližně před třemi týdny, v těchto místech, v Zenklově ulici pod Vychovatelnou, směrem do Kobylis, jsem spatřil policejní hlídku, která měřila rychlost, a o několik set metrů dál její kolegové vybírali pokuty.

Kdo to místo zná, ví, že jde o naprosto přehlednou čtyřproudou komunikaci rozdělenou tramvajovým pásem, kde byl poslední chodec viděn snad někdy na přelomu tisíciletí, při silvestrovských oslavách, ale rozhodně ne v běžném provozu – nejsou tam pro ně ostatně ani chodníky. Přesto je tam maximální povolená rychlost pouze 50 km.h-1.

Mám za to, že postup policie je v rozporu se zásadami, které Ústavní soud vymezil v nálezu sp. zn. I. ÚS 1835/07 (více jsme o něm psali zde).

Požadavek, aby veřejná moc využívala svých pravomocí střídmě a zdrženlivě, nikoli svévolně, v tomto nálezu formulovaný, lze snadno přenést i na situaci zjevně šikanosní kontroly dodržování maximální povolené rychlosti.

Komentáře   

0 # Anonymní 2010-05-24 08:27
Pozoruhodná myšlenka. Možná by se dalo řízení proti rozhodnutí o pokutě spojit s řízením o zrušení neústavního opatření obecné povahy (dopravní značky).
0 # Tomáš Pecina 2010-05-24 09:36
Tam jde naopak o absenci značky, čili o potenciálně protiústavní nečinnost orgánu veřejné moci.
0 # Nerevar 2010-05-26 08:35
Jaká to do nebe volající svévole. Policajti mají tu drzost kontrolovat, zda potenciálně smrtící zbraň (zde automobil) je v souladu s platnými zákony a vyhláškami. Fuj.
0 # Nerevar 2010-05-26 08:37
... smrtící zbraň je používána v souladu ...

Holt i ten fenomén se občas utne.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)