Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Jistě to bude probíhat důstojně: v aule Západočeské university v Plzni se sejdou všichni notáblové, honoráblové, spektáblové, veneráblové a další akademičtí činitelé, za zvuků Gaudeamus igitur před ně předstoupí absolventi a po pronesení úřední formule, jakéhosi protipolu "Spondeo ac polliceor", slavnostně odevzdají tuby se svými diplomy do rukou demotora. Poté budou z moci úřední opraveny všechny listiny, rozsudky, správní akty, notářské zápisy, plné moci, protokoly o jednání atp., na nichž neoprávněně užívaný titul figuroval.

Ale dosti žertů: věc, kterou se v Plzni chystají uskutečnit, je příliš vážná a nemá, pokud je mi známo, v šestisetpadesátileté historii českého vysokého školství precedens.

Není náhoda, že platný zákon o vysokých školách neobsahuje postup pro odnětí jednou uděleného titulu: udělení universitní hodnosti mělo již od středověku obdobnou povahu jako církevní svěcení, bylo změnou osobního statusu, již nelze nijak revokovat, a nově nabytého statusu nelze nijak pozbýt. Ke ztrátě titulu nelze nositele odsoudit ani v trestním řízení, uložením trestu podle ustanovení § 46 TrZ se pozbývá toliko hodností vědeckých (docent, profesor a, poněkud nesystemově, tituly "za jménem"), a to přirozeně s účinky ex nunc (dlužno poznamenat, že ještě podle trestního zákoníku z r. 1852 bylo takto možno pozbýt všech veřejných hodností).

Jestliže v Plzni nyní skutečně spustí vlnu democí, riskují, že tvrdě narazí, a to nejpozději u Ústavního soudu. Ten dal již v případě sporu Brožová v. Klaus jasně najevo, že nebude akceptovat žádné zjednodušené výklady zákona typu "kdo jmenuje, odvolává"; chybí-li v zákoně určitá procedura, je třeba vycházet z toho, že se tak stalo s úmyslem daný postup prostě neumožnit.

Komentáře   

0 # cnemo 2009-10-21 21:34
Omlouvám se za amatérský dotaz, ale co když se prokáže, že "absolvent" se nikdy nedostal takového právního stavu, aby mu mohl být titul podle zákona udělen (třeba vůbec nestudoval, neexistuje jeho práce, kterou by sám nastal). Pak by vlastně nikdy nebyl nositelem tohoto titulu. Podle vašeho výkladu by totiž byl na věky nositelem titulu kažký, komu je fakultou přidělen a to bez ohledu na momentálně platný zákon. Trochu divné, ne?
0 # Tomáš Pecina 2009-10-24 12:03
Ne tak zcela. Za tituly, které udělila, ručí škola, a pokud je uděluje neoprávněně, snižuje to její kredit. Jistě i vám chodí spamy, které nabízejí "levné" vysokoškolské diplomy za celoživotní zkušenost apod. To není nutně podvod, jen tyto tituly mají zhruba stejnou hodnotu jako doktorát práv z Plzně.
0 # Astr 2009-11-01 13:29
trochu prilis silny kafe pane TP !!!
To není nutně podvod, jen tyto tituly mají zhruba stejnou hodnotu jako doktorát práv z Plzně.

tn.nova.cz/.../...

Ja panu docentu Kindlovi po vyslechnuti jeho rozhovoru pro novinare verim.

Spina nakydana na celou skolu by mela byt vysetrena
PADNI KOMU PADNI !
ale i to co rekl doc. Kindl na zaver o pozadi jine kauzy ktera navazuje ci se s tim veze ci je v pozadi, 200millionove udajne ztraty z nepovedene vystavby golfoveho hriste jisteho investora z Nemecka a kam a ke komu ci od koho vedou nitky !
0 # Astr 2009-11-24 04:14
jeste pridam jednu informaci ze z Plzne:-)
vo ktery si kdysi davno stebetali vrabci na strese, znamo a ututlano:-)
99+ % studentu muselo chodit na prednasky a chodit na zkousky a mit indexy v poradku a par papalasu to dostalo zadarmo a stalo se co? HOVNO!
Jedna Rapkova a jeden poslanec co si stranky diplomky popsal vetsimi pismenky. To je sakra ulovek:-(
Zdalipak prijde na porad nejen rada dalsich (Grossove a dalsi)?
Jeste pred Grossem takze je to dost stara zalezitost byl jiny ministr vnitra ktery v Plzni byl viden poprve a pak jiz s indexem jezdila jen jeho sekretarka!
Take bude proverovan? atd atd,
Takze kteri ano, kteri ne?
A vubec co je v pozadi a kdo to takto rozvaril?
Ze byl jednou jeden investigativni novinar a ten prahnul po pravde a spravedlnosti ze mu to nedalo spat?
Stale plati co napsal K.H.Borovsky:
Nechoď, Vašku,
s pány na led,
mnohý příklad známe,
že pán sklouzne
a sedlák si nohu zláme.

Jo sametova "spravedlnost" to opravdu neni zadna prdel :-(
Pravdu, padni komu padni ?
cha cha cha
sliby se slibuji,
blazni se raduji
-------------------------

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)