Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Čím se liší demokracie od diktatury? Tím, že v demokracii smějí občané svůj režim beztrestně nazvat diktaturou, kdežto v diktatuře jej musí pod hrozbou trestu nazývat demokracií. Zatím máme demokracii, ale řekl bych, že ta v posledních měsících pomalu mění svůj charakter, a za nadšeného hýkání a potlesku mediálních oslů postupně přibírá další a další znaky diktatury.

První přišli na řadu vyznavači zakázané hudby, nyní dopadá státní represe na popírače a pochybovače…

Vladimír Stwora, kanadský emigrant a vydavatel magazinu Zvědavec, je od pátku trestně stíhán podle § 261a TrZ za zveřejnění českého překladu klasického popíračského textu D. Cassidyho The Holocaust and the Four Million Variant (originál, překlad). Nejzajímavější přitom je, že překlad byl zveřejněn v červenci 2007, takže účelovost z obvinění kouká jako sláma z bot.

Článek samotný nepochybně skutkovou podstatu trestného činu podle § 261a TrZ po stránce formální naplňuje. Otázka je dvojí: za prvé, je-li zveřejnění článku opravdu tak společensky škodlivé, aby ospravedlňovalo trestní stíhání, dokonce s dvouletým odstupem, a za druhé, je-li ústavně konformní existence paragrafu nařizujícího věřit ve státem stanovenou versi dějin.

Vladimír Stwora a jeho Zvědavec nejsou ani zdaleka mým šálkem čaje, ale přesto souhlasím s tím, co napsal Guy Peters: v tuto chvíli je Vladimírem Stworou každý z nás; slušný člověk nesmí mlčet tam, kde je pošlapávána nejelementárnější lidská svoboda, svoboda kriticky myslet a svoboda pochybovat.

Komentáře   

0 # Jiří Pavelka 2009-07-04 09:00
Zajímavé to bude z hlediska principu teritoriality: Stwora má zřejmě kanadské občanství, "závadný" článek umístil na internet v Kanadě, a to na web (a server) umístěný v Kanadě nebo USA.
0 # Tomáš Pecina 2009-07-04 09:36
Většina kanadských Čechů, pokud vím, má dvojí občanství.
0 # Anonymní 2009-07-05 15:31
"Většina kanadských Čechů, pokud vím, má dvojí občanství."

Docela pochybuji (o slovu vetsina). Ceske zakony neumoznuji dvoji obcanstvi az na vyjimky. Jednu takovou sice umoznil parlament, ale dostatecne ji neohlasil v krajanskych komunitach a ta vyjimka trvala jen par let (z.c. 193/1999 Sb.). Minimalne v USA je hodne lidi, kteri by meli navrh na oboji obcanstvi podle toho zakona a nevedeli o tom.

-PCh
0 # Anonymní 2009-07-05 15:32
By meli "narok"
0 # Tomáš Pecina 2009-07-05 15:46
Směšujete situaci kanadských a amerických Čechů. Ti první československé občanství neztráceli, ti druzí (podle naturalisační úmluvy č. 169/1929 Sb.) ano.
0 # Anonymní 2009-07-05 23:28
Už se plánují razie na knihy!

tyden.cz/.../...
0 # Tomáš Pecina 2009-07-05 23:49
Nacisté, jak známo, pálili literaturu veřejně na hranicích. Hezká tradice, třeba bude obnovena.
0 # Jiří Pavelka 2009-07-07 10:03
Tohle bude zajímavé sledovat
zpravy.idnes.cz/.../...

Jak definuje pojem "nacionální socialismus" wikipedie
cs.wikipedia.org/wiki/Národní_socialismus
0 # Anonymní 2009-08-20 22:49
Princip teritoriality? Jen pripominam, ze Zvedavec je legalne "Obcanske sdruzeni" v Cesku a ze se pise v Cestine. Jinak na nem najdete antisemitizmus a nenavisti dost.
Jinak se muzete za Stworu postavit,podporit ho,a pokud vyhraje, bude nutne aby se to rozhodnuti svetova media dozvedela v plne mire, budete preci mit moznost byt na co hrdi, aspon vsichni budou vedet co Cesi podporuji.
0 # Jiří Pavelka 2009-08-21 17:49
Není stíháno občanské sdružení Zvědavec, ale Vladimír Stwora jako fyzická osoba. Z hlediska principu teritoriality je jazyk věc podružná.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)