Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

V duchu nejlepšího českého odezdikezdismu se odehrál brněnský meeting ČSSD. Zatímco v Čechách byla policie k vaječným útokům laxní na samé hranici indolence, v Brně obvinila vrhače, přestože se netrefili, a dokonce snad i jednoho, který hodit vejce pouze zamýšlel, z trestného činu výtržnictví.

Tvrdím již řadu let, že "gumové" paragrafy typu výtržnictví nebo šíření poplašné zprávy by měly z trestního zákona zmizet, nebo být nahrazeny mnohem přesněji definovanými skutkovými podstatami. Takto může policie, ve snaze zavděčit se předpokládanému budoucímu vítězi voleb, zneužívat trestní represi k zastrašování establishmentu nepohodlných skupin osob.

Jen pro úplnost: trestného činu výtržnictví podle § 202 trestního zákona se sice lze dopustit narušením průběhu shromáždění občanů, avšak zákonným znakem je hrubost, s níž musí být takový útok veden, a tento prvek lze v jednání obviněných shledat jen s notnou dávkou zlé vůle.

Komentáře   

0 # Guy Peters 2009-06-02 17:56
Ano, rovněž mi to přišlo absurdní.
0 # Radek Mikula 2009-06-02 18:53
Sláva, konečně věcná úvaha. Násilné vyvádění pokojných odpůrců soc.dem. policíí nebo stranickou ochrankou stejně jako sebrání učastníků protestu proti Dělnické straně v Litvínově však považuji za mnohem závažnější problém.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)